NANOSKOPIE POMOHLA JIŽ TŘEM DESÍTKÁM PACIENTŮ

20.01.2023
NANOSKOPIE POMOHLA JIŽ TŘEM DESÍTKÁM PACIENTŮ

Loni v létě začala provádět Nemocnice AGEL Jeseník miniivazivní šetrný zákrok tzv. nanoskopii, která je v rámci České republiky unikátním zákrokem. Ortopedické oddělení dokonce pořídilo před nedávném vlastní speciální přístroj pro nanoskopii, a díky tomu mohou zákrok podstoupit pacienti téměř kdykoliv...

Nanoartroskopii neboli nanoskopii, která se využívá u pacientů k šetrné a rychlé diagnostice i k drobným zákrokům kolenních kloubů, podstupují pacienti v jesenické nemocnici od loňského léta. „Od té doby máme už více než půl roku zkušeností a nanoskopii u nás podstoupilo přes 30 pacientů,” říká na úvod MUDr. Jozef Janošec, primář ortopedie a JPL Nemocnice AGEL Jeseník. Hlavním přínosem nanoskopie, kterou v České republice provádí pouze kolem deseti pracovišť, je miniinvazita. Po velice šetrném zákroku má operovaný pouze dva malé vpichy, které se nemusí ani zašívat.

„Přístroj potřebný pro nanoskopii jsme před nedávnem, na základě pozitivních ohlasů, zakoupili a je nám k dispozici prakticky kdykoliv. Nanoskopie je vhodná pro každého pacienta v režimu diagnostickém, kdy se potřebujeme rozhodnout nebo zjistit, co se děje v kloubu. Na kolenní kloub je nanoskopie úplně ideální,” konstatuje primář Janošec a dále upřesňuje: „Snadno dokážeme rychle zjistit, co konkrétně pacienta trápí a v některých případech i rovnou místo ošetřit, například nerovnosti chrupavky, provést snesení menších tkání, či začištění menisků, a to vše v lokální anestezii.”

Dobrou zprávou je, že zákrok je plně hrazen ze zdravotního pojištění. V rámci regionu Jesenicka, i vzhledem k nedostupnosti nebo velmi špatné časové dostupnosti magnetické rezonance v okolních městech, ji dokáže tato metoda částečně nahradit a velice tak urychlit diagnostiku. Tím se ulehčí informované rozhodnutí pro pacienta při plánování další léčby či nutnosti operace. „Samotný zákrok trvá přibližně 15 až 20 minut, plus nutná administrativa. Po operaci odchází pacient prakticky ihned do domácího ošetření, kde doporučujeme klidový režim 3 až 4 dny. Odchází sám, většinou bez berlí a je schopen ihned řídit auto. Odpadá tedy nutnost pooperační hospitalizace na oddělení a omezení po celkové anestezii včetně zdlouhavého předoperačního vyšetření,“ ubezpečuje na závěr MUDr. Jozef Janošec.

Zájemci o léčebnou novinku v Nemocnici AGEL Jeseník mohou kontaktovat přímo ortopedickou ambulanci (584 458 351, 731 180 474) a domluvit si návštěvu a konzultace s primářem ortopedie MUDr. Jozefem Janošcem.