INFORMACE Z RADY

06.02.2023
INFORMACE Z RADY

Dotace na podporu sportu, kultury, vzdělávání a činnost organizací v sociální oblasti rozděleny. Jeseník čeká výměna starých lamp za nová LED svítidla. Město plánuje rodinný koutek na IPOSe. Proluka u tržnice se letos dočká nové podoby, radní schválili uzavření smlouvy s vybraným zhotovitelem, práce budou zahájeny na jaře…

Téměř 4 a půl milion korun plánuje město Jeseník rozdělit v prvním kole dotací pro rok 2023. Finanční prostředky jsou určeny na podporu sportu, kultury, vzdělávání a činnost organizací v sociální oblasti. Radní na svém šestém zasedání schválili dotace, které svou částkou nepřesahují 50 000 Kč. Ostatní pak doporučují zastupitelstvu schválit.

Necelých 400 ks starých lamp veřejného osvětlení bude vyměněno za nová a energeticky úsporná LED svítidla. Výměna proběhne v lokalitách s největší energetickou náročností a s téměř 70 % dotací, kterou má město přislíbeno. Součástí projektu bude také doplnění osmi nových sloupů VO. Radní v pondělí 30. ledna schválili zahájení výběrového řízení na výběr dodavatele. 

Město podává na Olomoucký kraj žádost o dotaci na zřízení a vybavení Rodinného koutku v administrativní budově IPOS. Koutek by měl sloužit primárně rodinám s malými dětmi. Cílem je vyjít vstříc ženám, které potřebují v klidu a soukromí nakojit, či rodičům a prarodičům, kteří potřebují děti nakrmit nebo přebalit v době jejich dlouhého pobytu na úřadě. Děti se zde také zabaví nebo si na chvíli odpočinou. Rodinám a veřejnosti nabídne také informace ohledně prorodinných aktivit obce i kraje.

Proluka mezi Masarykovým náměstím a tržnicí dostane po letech důstojnou podobu. Vznikne zde parkovací plocha s maximem zeleně. Součástí prací, které budou s největší pravděpodobností zahájeny v dubnu, bude také úprava dešťové kanalizace, veřejného osvětlení, přeložka telekomunikačních a elektrických sítí, výsadba stromů a keřů, úprava zeleně a osazení mobiliáře. Hotovo by mělo být do čtyř měsíců od zahájení prací, tedy ještě tento rok. Záměr budoucí podoby prostoru konzultovalo město i s obyvateli sousedního domu, k němuž část plochy patří.