V LOKALITÁCH S NEJVĚTŠÍ ENERGETICKOU NÁROČNOSTÍ BUDOU VYMĚNĚNA SVÍTIDLA ZA ÚSPORNÉ LED LAMPY

24.02.2023
V LOKALITÁCH S NEJVĚTŠÍ ENERGETICKOU NÁROČNOSTÍ BUDOU VYMĚNĚNA SVÍTIDLA ZA ÚSPORNÉ LED LAMPY

Více než 360 ks starých lamp veřejného osvětlení bude vyměněno za nová a energeticky úsporná LED svítidla. Výměna proběhne v lokalitách s největší energetickou náročností a s téměř 70% dotací, kterou má město přislíbeno...

Vyměněna bude zhruba pětina všech lamp ve městě. Cílem je úspora elektrické energie, která se bude pohybovat ve statisících. Současná svítidla v dotčených lokalitách mají spotřebu až 250 wattů. Tato svítidla jsou na špatné úrovni z hlediska světelných parametrů, technického stavu a vyžadují zvýšenou údržbu. Moderní LED lampy s autonomním režimem stmívání mají výrazně nižší spotřebu, díky čemuž město ročně uspoří až 150 megawatthodin elektrické energie. Pro všechna navržená svítidla je zvolena maximální teplota chromatičnosti 2700 K. „K výměně jsme vybrali svítidla, která mají nejvyšší energetickou náročnost. Samotná výměna osvětlení pak nebude probíhat po ulicích, ale po rozvaděčích, na které jsou napojena. Může se tak stát, že půlka ulice bude vyměněná, druhá ne,“ uvedl vedoucí odboru investic a majetku Jiří Uher.

Součástí projektu bude také doplnění osmi nových sloupů veřejného osvětlení. Počítá se i s kompletní rekonstrukcí dvou dotčených rozvaděčů a doplněním čítačů provozních hodin.

Aktuálně je vyhlášeno výběrové řízení na výběr dodavatele.