MĚSTO JESENÍK SE ZAPOJILO DO PŘESHRANIČNÍHO PROJEKTU SPRÁVNÉ PRAXE

20.03.2023
MĚSTO JESENÍK SE ZAPOJILO DO PŘESHRANIČNÍHO PROJEKTU SPRÁVNÉ PRAXE

Sedm významných česko-polských aktérů na poli bezpečnosti, ochrany života a zdraví a veřejné správy se spojilo, aby vytvořilo platformu pro výměnu informací a zkušeností a otestovalo nové technologie. Smyslem bylo nastavit systém, díky němuž dokážou společně a efektivně čelit důsledkům mimořádných událostí v nám blízkém příhraničí...

Dva roky trvající projekt reagoval na aktuální problémy spojené se šířením koronaviru SARS-CoV-2 způsobujícího onemocnění covid-19, které zásadním způsobem ovlivnilo život obyvatel nejen v České republice a Polsku, ale na celém světě. Opatření zabraňující šíření nemoci uzavřelo hranice, což mělo za následek omezení přeshraniční spolupráce v podobě, jaká byla doposud realizována.

Zástupci Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje, Krajského ředitelství Olomouckého kraje, Euroregionu Praděd, Svazu polských obcí Euroregionu Praděd, a měst Jeseník, Glucholazy a Nysa spolu sdíleli informace a zkušenosti s dosavadním řešením pandemie v podmínkách veřejné správy a zajištění bezpečnosti z pohledu příhraničních oblastí. Součástí projektu bylo i testování nových technologií, které by do budoucna měly usnadnit přeshraniční spolupráci (prostředky pro online komunikaci) a omezit šíření pandemií (dezinfekce, monitoring osob, logistika).

Město Jeseník pořídilo videokonferenční zařízení pro online komunikaci a pro Jednotku a Sbor dobrovolných hasičů Jeseník byl v rámci projektu opatřen nafukovací stan. Tyto nakoupené prostředky byly otestovány v rámci dvoudenního cvičení složek IZS „Hranice 2023", které se konalo 14. a 15. února 2023. Závěry projektu byly představeny na společné konferenci 22. února 2023 v Priessnitzových léčebných lázních.

Výstupem celého projektu se stala definice Správné praxe založené na zkušenostech partnerů projektu na české a polské straně hranice doplněná o možnosti využití nových technologií s cílem eliminovat dopady pandemií a podobných mimořádných událostí, při kterých bude omezen pohyb osob.

Projekt č. CZ.11.4.120/0.0/0.0/20_032/0002852 „Správná praxe při zajištění výkonu veřejné správy a činnosti bezpečnostních složek při vzniku pandemie / Dobre praktyki w zakresie zapewnienia funkcjonowania administracji publicznej i działań służb" je spolufinancovaný z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj prostřednictvím programu Interreg V-A Česká republika – Polsko.