DODAVATELSKÁ ZIMNÍ ÚDRŽBA V KRAJI ZATÍM VYŠLA NA VÍCE NEŽ 33 MILIONŮ

21.03.2023
DODAVATELSKÁ ZIMNÍ ÚDRŽBA V KRAJI ZATÍM VYŠLA NA VÍCE NEŽ 33 MILIONŮ

Končí poslední měsíc oficiální zimní údržby stanovené zákonem každoročně na první listopad až poslední březen. Sypače jsou připraveny zasáhnout i mimo dané období, nicméně kalendářní závěr současné sezóny dovoluje naznačit celkové letošní hodnocení...

Souhrnným pohledem nenastaly žádné zásadní komplikace sjízdnosti silnic I. třídy a některých dálnic v kraji, které pro Ředitelství silnic a dálnic ČR udržují externí subjekty.

Smluvní dodavatelé zimní údržby reagovali na vývoj počasí dle směrodatného Plánu zimní údržby, v rámci dostupných možností byly operativně ošetřeny všechny svěřené komunikace včetně nejproblematičtějších částí silnic I/11, I/35, I/44 a I/60 na severu Olomouckého kraje.

Za měsíce listopad, prosinec, leden a únor bylo spotřebováno téměř 4 300 tun soli a bezmála 1 220 000 litrů solanky. Faktury dosahují celkové částky cca 33 140 000 Kč bez DPH a nutno podotknout, že statistiky ještě nebyly uzavřeny, protože zimní údržba pokračuje. Uvedená čísla platí pouze pro hodnocení dodavatelských služeb, které pokrývají silnice I. třídy a menší části dálnic. Kromě smluvených dodavatelů se o zimní údržbu v Olomouckém kraji stará také Ředitelství silnic a dálnic ČR prostřednictvím SSÚD (středisek správy a údržby dálnic) evidovaných v samostatných statistikách.

Aktuální spolupráce s externími firmami podléhá podpisu dlouhodobých smluv. V průběhu platného kontraktu jsou zúčastněnými stranami zaznamenávány pozitivní i negativní postřehy, zároveň se pečlivě sleduje kvalita služeb a veškeré podněty (včetně námětů veřejnosti) budou zohledněny do nastavení zimní údržby dalších let.

Další informace určené veřejnosti najdete i na krajském Twitteru ŘSD ČR:

ttps://twitter.com/RSD_Olomoucky,

https://twitter.com/RSD_MSlezsky 

Zdroj: Tisková zpráva Ředitelství silnic a dálnic ČR