VEDENÍ JESENÍKU JEDNALO S MÍSTOPŘEDSEDOU VLÁDY A MINISTREM IVANEM BARTOŠEM

29.03.2023
VEDENÍ JESENÍKU JEDNALO S MÍSTOPŘEDSEDOU VLÁDY A MINISTREM IVANEM BARTOŠEM

Ještě před samotným výjezdním zasedání vlády se vedení města Jeseník sešlo v úterý 28. března s místopředsedou vlády pro digitalizaci a ministrem pro místní rozvoj Ivanem Bartošem. Témata jednání byly zejména dlouhodobé problémy regionu. Mezi ně patří vylidňování, dostupnost bydlení a zdravotní péče, dopravní obslužnost, ale také inovace a konektivita...

„Jesenicko je jedním z nejvíce hospodářsky a sociálně ohrožených území v celé republice a od státu necítíme dostatečnou podporu. Snažíme se proto dělat maximum, aby peněz do našeho regionu směřovalo více,“ uvedla starostka města Zdeňka Blišťanová s tím, že podobné problémy řeší i další regiony v zemi.

Podle starostky by se nejen město, ale i vláda měla snažit pomoci vytvářet vhodné podmínky pro život v regionech, které stárnou a vylidňují se. „Na jedné straně zde řešíme nedostatek pracovních sil, například zdravotnického personálu, odborných i praktických lékařů, na druhé se potýkáme s nedostatečnou nabídkou kvalifikovaných pracovních pozic,“ popisuje situaci starostka. S tím souvisí i důležité téma nedostatku bytů, proto byl ministru Bartošovi představen záměr družstevní výstavby a došlo i na konzultaci možností dotační podpory bytové výstavby.

Důležitou součástí diskuze byla i oblast dotací, kde je ministerstvo pro místní rozvoj pro radnici důležitým partnerem. Setkání mělo i pozitivní souvislosti, ministr Bartoš se dozvěděl, že obyvatelé Jeseníku mají k dispozici dostatečnou kapacitu v MŠ, moderní základní a střední školství, pestré sportovní a kulturní vyžití, a navíc se ve městě rozjíždí řada dlouho očekávaných projektů. „Řeč byla také o vysokorychlostním internetu a projektu 5G,“ doplnil radní Tomáš Vlazlo.

Nejen tyto témata budou diskutována také se členy vlády při příležitosti jejího výjezdního zasedání ve středu 29. března.