PRVNÍ JESENICKÝ TÝDEN PRO RODINU JE ZA NÁMI

23.05.2023
PRVNÍ JESENICKÝ TÝDEN PRO RODINU JE ZA NÁMI

Město se spolu s MKZ Jeseník a dalšími neziskovými organizacemi zapojilo v týdnu od 15. května do celorepublikové kampaně Týden pro rodinu vyhlášené Rodinným svazem ČR. Bohatou nabídkou osvětových i kulturních aktivit chtělo přispět k posílení vztahů v rodině...

Mezinárodní den rodiny se slaví tradičně 15. května. Tehdy odstartoval i program Týdne pro rodinu v Jeseníku. V Mateřském a rodinném centru Krteček se uskutečnily přednášky ve spolupráci s Poradnou pro rodinu a Úsměvem mámy, cvičení pro děti, ale i oslava 19. narozenin tohoto centra.

V průběhu týdne se do programu zapojila také organizace Eurotopia, o. p. s., která se na Jesenicku věnuje náhradní rodinné péči. Soutěžní výstavu kreseb dětí na téma „Když se rodiče starat nemohou“, kterou organizace uspořádala, můžete zhlédnout až do 31. května v Knihovně Vincence Priessnitze. Pro vybrané obrázky můžete hlasovat na oddělení pro děti a mládež.

Také knihovna nabídla pěkné programy, a to mezigenerační čtení, kdy babičky při čaji a sušenkách předčítaly úryvky z pohádkových knih. Ve spolupráci s Poradnou pro rodinu byly děti a jejich rodiče i prarodiče provedeny krajinou emocí.

Mezi dalšími zapojenými do Týdne pro rodinu byly Oddělení sociálně právní ochrany dětí nebo SVP Dobrá Vyhlídka, které nabízí služby pro rodiny i školy – individuální a rodinné konzultace, rodičovské skupiny, preventivně stimulační programy, poradenství pro pedagogické pracovníky aj.

Město Jeseník otevřelo svou mobilní radnici na pátečních jesenických trzích pořádaných spolkem Sudetikus. Občanům byli k dispozici místostarosta Václav Urban, vedoucí Odboru sociálních věcí a zdravotnictví Jiří Kovalčík, vedoucí OSPOD Kristýna Michálková a koordinátorka rodinné politiky Markéta Kaniová. „Občany jsme se seznámili s rodinnou politikou města, ale odpovídali jsme také na dotazy týkající se například rekonstrukce rybníčku v ulici Denisova nebo ulic Poštovní a Dittersdorfova. Příchozí zajímala také služba Hlášení rozhlasu, díky které přihlášeným občanům posíláme důležité novinky a pozvánky z Jeseníku přímo do telefonu prostřednictvím zpráv do aplikace, e-mailů nebo SMS,“ uvedl místostarosta Václav Urban.

O víkendový program se pak postaraly SVČ a zp DVPP DUHA se svým již tradičním Pohádkovým lesem a MKZ Jeseník, které nabídlo rodinnou výtvarnou dílnu v prostorách galerie v Katovně a zlevněné promítání filmu Kocour v botách: Poslední přání v Kině Pohoda.

Všem zúčastněným děkujeme za příjemně strávený týden, během něhož jsme oslavili to nejcennější, co máme – rodinu.