TVOŘTE JESENÍK I V LETOŠNÍM ROCE

25.05.2023
TVOŘTE JESENÍK I V LETOŠNÍM ROCE

Prvního dubna se spustil další ročník jesenického participativního rozpočtu s názvem Tvoříme Jeseník. Poslat své návrhy na využití celkem jednoho milionu korun, a přitom oživit město, můžete do 30. června 2023. Chybí vám něco ve vašem okolí? Přihlaste svůj nápad...

Nápady či projekty musí být veřejně prospěšné, realizované na veřejném prostranství, proveditelné a v maximální částce tři sta padesát tisíc korun. Základním pravidlem je, že mohou být uskutečněny pouze ty projekty, které jsou veřejně přístupné a využitelné všemi občany města. Smyslem participativního rozpočtu je, aby se sami občané zapojili do rozhodování o využití části městského rozpočtu.

O projektech, které se nakonec budou realizovat, rozhodnou obyvatelé města v říjnovém hlasování. Předtím však pracovníci jednotlivých odborů a oddělení Městského úřadu Jeseník posoudí jejich proveditelnost. „Všechny předložené návrhy, které splní pravidla participativního rozpočtu, postoupí do veřejného hlasování. Návrhy s nejvyšším počtem hlasů, tvořícím v součtu jeden milion korun, pak budou realizovány,“ uvedl uvolněný radní Tomáš Vlazlo.

Ani letos nezapomeneme na ty nejmenší a z celkového milionového rozpočtu bude opět vyčleněna částka na projekty na místní základní škole.

Projekty mohou předkládat všechny osoby starší 16 let se vztahem k Jeseníku elektronicky na www.tvorimejesenik.cz nebo lze vyplněný formulář odevzdat v Informačním centru Katovna.

A jaké projekty byly díky nápadům občanů zrealizovány (popř. se jejich realizace aktuálně dokončuje) v minulých ročnících?

Tvoříme Jeseník 2019

  • Lavičky do letního divadla
  • Okrášlení a oživení parku na náměstí Svobody
  • Revitalizace rybníčku na ulici Denisova

Tvoříme Jeseník 2021

  • Nájezdy pro kočárky nad poliklinikou
  • Zdarma dostupné veřejné WC 
  • Výstavba altánu na Předním vršku pod lázněmi
  • Úprava hřiště v Bukovicích
  • Houpačka nabízející výhled na Jeseník

Přidejte se k nám na facebook.com/tvorimejesenik.