INFORMACE Z RADY

30.05.2023
INFORMACE Z RADY

SVČ DUHA získalo dotaci na podporu nadaných žáků. Dětské dopravní hřiště bude mít přístřešek. Město rozdělilo další peníze na sportovní a kulturní akce i dotace do sociální oblasti. Oprava zídky u Anglického pramene proběhne s dotací od Olomouckého kraje. Investiční dotaci na modernizaci vozidel získá také Jednotka a Sbor dobrovolných hasičů Jeseník. Radní doporučují zastupitelům podpořit dotaci pro rodiny na volnočasové aktivity jesenických dětí…

SVČ DUHA získalo dotaci z Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy na podporu nadaných žáků základních a středních škol. DUHA byla úspěšná v podání žádosti o dotaci na projekt s názvem „T-EXPEDICE JESENÍKY 2023“. Celkové náklady jsou vyčísleny na více než půl milionů korun a ministerstvo poskytne dotaci ve výši 335 120 korun. Zbylé prostředky zajistí Vlastivědné muzeum Jesenicka. Radní souhlasili s přijetím dotace.

Město získá dotaci od Olomouckého kraje na vybudování přístřešku a doplnění vybavení Dětského dopravního hřiště. Vybudován bude dřevěný přístřešek a doplněny budou dvě šlapadla. Celkové náklady jsou téměř šest set tisíc korun, dotace byla schválena ve výši čtyři sta tisíc korun. Město pak dofinancuje zbylé prostředky. Radní souhlasili s přijetím dotace.

Rada města schválila také poskytnutí městských dotací na podporu sportovních a kulturních akcí, ale i dotací na podporu v sociální oblasti.

Konkrétně z Dotačního programu na podporu sportu (jednorázové akce 2023) se jedná o Slavnostní vyhlášení cyklistického seriálu Jesenický šnek 2023, ATEX Poslední kilometr 2023 a na akci s názvem FREESTYLE WEEKEND, která se bude konat na konci srpna v jesenickém skateparku.

Z Dotačního programu na podporu kultury, vzdělávání a volnočasových aktivit (jednorázové akce 2023) podpořili radní např. Mezinárodní hudební festival Karla Ditterse z Dittersdorfu, taneční přehlídky tanečních škol, hudební festival SOS fest, festival outdoorových filmů, Svatováclavské setkání v Jeseníku nebo Klášterní hudební slavnosti. Podporu získal i projekt Tančírny Umění v srdci Rychlebských hor a další.

Rada města schválila poskytnutí individuální dotace v sociální oblasti, a to konkrétně pro Zdravotnickou záchrannou službu na zakoupení čtyř intraoseálních vrtaček. Rada města dále doporučuje zastupitelům schválit navýšení dotace pro MRC Krteček Jeseník ve výši 60 000 Kč k dofinancování projektu Podpora a rozvoj rodičovství. Stejně jako dotaci pro organizaci Boétheia – společenství křesťanské pomoci ve výši 135 544 Kč na výměnu oken v Azylovém domě pro muže a ženy.

Radní při rozdělování finančních prostředků schválili také poskytnutí daru pro Gymnázium Jeseník ve výši 10 000 Kč za účelem pořízení věcných cen pro účastníky robotického festivalu RoBoj.

Město získalo dotaci ve výši 40 000 Kč na opravu zídky Anglického pramene. V loňském roce opravilo město Jeseník na své náklady pomník a letos, s přispěním Olomouckého kraje, bude provedena také úprava zídky pramene. V rámci této památky proběhne ještě výsadba zeleně, a to na podzim 2023.

Jednotka sboru dobrovolných hasičů Jeseník získá od Olomouckého kraje investiční dotaci ve výši 48 000 Kč na modernizaci vybavení hasičských vozidel. Celková výše příslušného vybavení je stanovena do celkové výše 134 000 Kč, dofinancování zbylé částky poskytne město.

Radní doporučují zastupitelům podpořit volnočasové aktivity jesenických dětí.

Díky současné ekonomické situaci omezuje pětina rodin výdaje na vzdělávání a aktivity svých dětí. Volnočasové aktivity jsou důležitou součástí rozvoje dětí a jejich omezování má negativní důsledky pro budoucnost dětí. Je v zájmu města podobné trendy co nejvíce omezovat a jednou z forem je i přímá finanční podpora dětí. Záměrem je finančně ulehčit jesenickým rodinám a podpořit místní děti v mimoškolních aktivitách (zejména kroužcích). Rodiče, kteří chtějí i přes nynější finanční potíže svým dětem dopřát jejich oblíbené umělecké nebo sportovní kroužky, mohou požádat o příspěvek.

Termíny zasedání zastupitelstva města pro druhé pololetí roku 2023 jsou vytipovány na 14. září, 9. listopadu a 21. prosince, zahájení vždy v 15:00.