ASISTENTI PREVENCE KRIMINALITY

04.07.2023
ASISTENTI PREVENCE KRIMINALITY

Od ledna letošního roku realizuje Jeseník tříletý projekt zaměřený na prevenci kriminality a veřejný pořádek ve městě.  Za podpory EU, státního rozpočtu ČR a rozpočtu města Jeseník jsou podpořeni tři asistenti prevence kriminality, kteří působí ve vytipovaných lokalitách a na IPOSe…

Rozvoj kapacit asistentů prevence kriminality ve městě Jeseník reg.č. CZ.03.02.01/00/22_018/0001013

Doba realizace: 01.01.2023 -31.12.2025 (36 měsíců)

  • Celkové náklady projektu: 4 485 600,00 Kč
  • Z toho příspěvek EU: 3 442 025,16 Kč
  • Národní veřejné zdroje: 595 014,84 Kč
  • Vlastní podíl spolufinancování: 448 560,00 Kč

Cíle projektu

Projekt má stanoveny celkem tři cíle, které vychází z Plánu sociálního začleňování Jeseník, Vlčice a Mikroregion Žulovsko 2022–2027; Strategický cíl 3.1: Zvýšení pocitu bezpečí v lokalitě 3.1.1. Snížení míry narušování pořádku na veřejných místech 3.1.1.1. Udržení a rozvoj kapacit Asistentů prevence kriminality.

Cílem č. 1 je přispět ke snižování počtu osob ohrožených sociálním vyloučením a osob sociálně vyloučených, zlepšit pocit bezpečí obyvatel a také dosáhnout zlepšení bezpečnostní situace na území města Jeseník. Sociální vyloučení na Jesenicku lze chápat dvojím způsobem a sice z pohledu strukturálních příčin:

  • obecně vysoké nezaměstnanosti a zadluženosti obyvatel;
  • množství vyplácených sociálních dávek;
  • úrovně vzdělanosti nebo periferní polohy obcí. V tomto případě je tento pojem ekvivalentem polohy regionu uvnitř tzv. Sudet nebo v pohraničí.

Anebo pohledem řady místních aktérů i obyvatel, kteří jako problém vnímají odlehlost regionu a vzdálenost od zbytku Olomouckého kraje, ze které však na druhou stranu pramení specifika jisté míry lokální soudržnosti a v řadě ohledů i potřeby jisté soběstačnosti.

Realizací 3letého projektu dojde k poklesu spáchaných přestupků v oblasti veřejného pořádku a občanského soužití, což jsou záležitosti, na jejichž řešení se asistenti prevence kriminality nejvíce podílí. Dle osobních zkušeností odhadujeme, že dojde k poklesu 15 % oproti současnému stavu.

Cílem č. 2 je zvýšit kompetence u asistentů prevence kriminality jako efektivní a smysluplný výstup klíčové aktivity Vzdělávání a supervize APK.

Cílem č. 3 je zjistit hodnotu pocitu bezpečí obyvatel žijících v sociálně vyloučených nebo rizikových a problémových lokalitách města v místech, kde působí asistenti prevence kriminality ve srovnání s pocitem bezpečí obyvatel, kde asistenti nepůsobí vůbec nebo jen minimálně

Projekt navazuje na již dříve úspěšně realizované, preventivně zaměřené projekty podpořené z národních i evropských zdrojů v rámci Strategie prevence kriminality ČR a Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Zaměstnanost. V rámci těchto projektů vznikla pracovní místa asistentů prevence kriminality. Působení asistentů se plně osvědčilo, a proto má město zájem v nastaveném trendu pokračovat.

Cílů projektu bude dosaženo prostřednictvím 5 klíčových aktivit, které svou logickou návazností vyberou, zaměstnají, vzdělávají, mentorují a monitorují zapojení osob ze sociálně vyloučeného prostředí města do prevence kriminality a společensky nežádoucích jevů na území města Jeseníku.

KA 01 Výběr asistentů prevence kriminality – APK

Cílem je vybrat a zavést do organizační struktury městské policie 3 osoby jako APK. Připravit zázemí, zabezpečit podmínky pro výkon činnosti v SVL.

KA 02 Mentoring asistentů prevence kriminality

Cílem je po celou dobu metodicky vést a podporovat APK při výkonu jejich zaměstnání, poskytovat individuální poradenství, pomáhat v rozličných osobních i profesních situacích.

KA 03 Působení APK v rizikových lokalitách města

Cílem je získání pracovních návyků, práce na vlastním rozvoji (APK) a výkon činnosti v sociálně vyloučených lokalitách – monitoring lokalit, preventivní předcházení konfliktních situací, nežádoucímu chování, sousedských sporů, narušování veřejného pořádku atd.

KA 04 Vzdělávání a supervize APK

Odpovědnost: mentor APK, manažer projektu, odborní lektoři a supervizor Cílem je zabezpečit rozvoj kompetencí, znalostí a dovedností pro APK.

KA 05 Vzdělávání a supervize mentora APK

Cílem je zajistit rozvoj mentorských kompetencí včetně poskytnutí zpětné vazby prostřednictvím supervizí.

Na realizaci projektu se primárně podílí 3 asistenti prevence kriminality a mentor asistentů, velitel / strážník Městské policie Jeseník, což je v souladu s Metodikou výběru, přípravy a činnosti APK (Ministerstvo vnitra ČR, 2015).

Projekt je finančně podpořen prostřednictvím EU, Evropského sociálního fondu – Operační program Zaměstnanost Plus, ze státního rozpočtu České republiky a vlastního rozpočtu města Jeseníku.

Kontaktní spojení: