NOVÝ PŘÍSTŘEŠEK NA DOPRAVNÍM HŘIŠTI POSKYTNE ÚKRYT A POMŮŽE VE VÝUCE

27.10.2023
NOVÝ PŘÍSTŘEŠEK NA DOPRAVNÍM HŘIŠTI POSKYTNE ÚKRYT A POMŮŽE VE VÝUCE

Dopravní hřiště u ZŠ Jeseník, v areálu pracoviště školy Boženy Němcové, obohatil nový dřevěný přístřešek s lavicemi. Na jeho realizaci získalo město dotaci z Olomouckého kraje z programu Podpora výstavby, obnovy a vybavení dětských dopravních hřišť 2023…

„Záměrem při návrhu tohoto přístřešku bylo vytvořit jednoduchou, praktickou a zároveň vkusnou konstrukci, která zapadne do areálu dopravního hřiště. Součástí přístřešku je také velká lavice ve tvaru písmene L. Konstrukční dřevěné prvky jsou pevně spojeny skrytými ocelovými styčníkovými spoji,“ popsal dřevostavbu vedoucí Odboru investic a majetku Jiří Uher.

Nový přístřešek nabízí odpočinek, pohodlí i schování se před dešťovou přeháňkou. Široká veřejnost ho jistě ocení během léta, kdy návštěvnost na hřišti klesala, protože se nebylo kam ukrýt před sluncem a slunečníky nestačily. Při dopravních soutěžích malých cyklistů poslouží jako zázemí pro rozhodčí. Využíván bude také při dopravní výuce mateřských a základních škol, kterou má pod záštitou Středisko volného času a zařízení pro DVPP DUHA Jeseník.

„Výuka se skládá z teoretické a praktické části. Do dnešního dne vždy teorie probíhala v učebně, kde se modelové situace těžkopádně vysvětlovali a žáci si je obtížně představovali. Od letošního školního roku bude teoretická část probíhat pod přístřeškem a pedagog může teoretickou situaci např. na křižovatce rovnou ukazovat v praxi. Žáci si sami budou zkoušet modelové situace a potom nastoupí praktická část, tj. jízda na dopravním prostředku,“ vysvětlila Eliška Arucidisová ze SVČ a zp DVPP DUHA s tím, že dopravní výuka na venkovním dopravním hřišti začne 1. dubna 2024.

Dotaci z Olomouckého kraje získalo město na akci Dětské dopravní hřiště Jeseník - vybudování přístřešku a doplnění vybaven ve výši zhruba 400 tisíc korun. Účelem poskytnutí dotace byla částečná úhrada výdajů na vybudování přístřešku včetně lavic a doplnění vybavení o dvě dětská šlapadla.

Symboly Olomouckého kraje | Olomoucký kraj

Akci finančně podpořil Olomoucký kraj. 

Dopravní hřiště v areálu Boženy Němcové

Dopravní hřiště Jeseník bylo slavnostně otevřeno 1. června 2018. Je významným místem pro trávení volného času veřejnosti, ale i výuku dopravní výchovy pro žáky MŠ a ZŠ z celého jesenického regionu. V areálu se nachází také učebna, místo pro uložení kol, šlapadel a šatny. Na hřišti dětem slouží semafory a železniční závory pro praktickou výuku pravidel silničního provozu. Celý areál je oplocený, osvětlený a monitorován kamerovým systémem městské policie.  Dopravní výuku zajišťuje SVČ a zp pro DVPP Jeseník ve spolupráci s Odborem dopravy a hospodářství Městského úřadu Jeseník a Policie ČR.

Více informací o provozu dopravního hřiště naleznete na webu SVČ a zp DVPP DOHA Jeseník.