V JESENÍKU SVÍTÍ 372 NOVÝCH LAMP. NA ČÁSTI Z NICH SE TESTUJE CHYTRÉ OSVĚTLENÍ

07.12.2023
V JESENÍKU SVÍTÍ 372 NOVÝCH LAMP. NA ČÁSTI Z NICH SE TESTUJE CHYTRÉ OSVĚTLENÍ

V průběhu listopadu došlo v Jeseníku k výměně starých sodíkových svítidel za nové úspornější LED osvětlení. Díky tomu město ročně ušetří zhruba 880 tisíc korun. Nyní se připravuje druhá etapa obnovy veřejného osvětlení...

„Na investici v hodnotě zhruba 7 milionů korun získalo město dotaci z Národního plánu obnovy, a to ve výši 4,4 milionů korun. Základní podmínky pro získání dotační podpory byly například úspora minimálně 30 procent elektrické energie a dodržení náhradní teploty chromatičnosti 2700K (barva žárovky-teplá žlutá),“ popsala Gabriela Otavová z oddělení investic Městského úřadu Jeseník. Reálně tak město ušetří asi 146 tisíc kWh ročně, což při ceně za silovou elektřinu (cca 6 Kč) znamená zhruba 880 tisíc Kč.

V první etapě bylo vyměněno 372 kusů svítidel, a to v oblastech Bezručovy ulice na výjezdu na Českou Ves, části ulice Bezručovy kolem obchodního centra, na ulici Husova kolem hřbitova, v části ulice U Kasáren a části sídliště kolem ulice Wolkerovy, okolo rodinných domů vpravo od Šumperské ulice a v ulici Mlýnské za benzinovou čerpací stanicí.

Pilotní projekt „chytrého osvětlení“

Na ulici Mlýnská je testován pilotní projekt „chytrého osvětlení“, kdy nově instalovaná svítidla budou ztlumena zhruba na 15 % svého maximálního výkonu. V okamžiku, kdy do prostoru někdo vejde nebo vjede, bude zaznamenán snímačem pohybu a celá soustava na této ulici se rozsvítí na plný výkon. Po určité době klidu se svítidla opět „vrátí“ do přednastaveného útlumu.

„Chceme tak vyzkoušet chytré řešení, které přinese nejen další úspory, ale hlavně zvýší ochranu životního prostředí v nočních hodinách v okrajové části města. Pokud se chytré řešení osvědčí, budeme uvažovat o jeho dalším rozšíření i v jiných částech města,“ uvedl vedoucí odboru investic a majetku Jiří Uher.

První etapu Obnovy veřejného osvětlení ve městě realizoval Jeseník za podpory Ministerstva průmyslu a obchodu České republiky z programu Národního plánu obnovy - NPO komponenta 2.2.2, výzva č. NPO 1/2022. Nyní je připravována druhá etapa obnovy veřejného osvětlení. V ní by mělo být během roku 2024 vyměněno zhruba 270 svítidel.

Tento projekt byl financován z prostředků Evropské unie z fondu Next Generation EU.