POPLATEK ZA ODPADY: MĚSTO DOPLÁCELO 672 KČ NA KAŽDOU OSOBU

22.01.2024
POPLATEK ZA ODPADY: MĚSTO DOPLÁCELO 672 KČ NA KAŽDOU OSOBU

V letošním roce se zvýšila sazba poplatku za obecní systém odpadového hospodářství, a to na 840 Kč. Přesto město bude stejně jako v předchozích letech doplácet na každého poplatníka z městského rozpočtu. Rádi bychom uvědomili občany, že místní poplatek se netýká pouze svozu směsného komunálního odpadu... 

Celkové náklady na obecní systém odpadového hospodářství za loňský rok byly ve výši téměř 18 milionů Kč. Místní poplatek za obecní systém odpadového hospodářství v roce 2023 byl stanoven ve výši 696 Kč na osobu. Příjem místního poplatku dosáhl výše 7 milionu Kč. Město tak doplácelo v roce 2023 na každou osobu 672 Kč.

Náklady na celý systém odpadového hospodářství stále rostou

Důvodem zvýšení sazby místního poplatku za obecní systém odpadového hospodářství pro rok 2024 je především růst ceny za služby na základě zvýšení sazby DPH z 15 na 21 % a dále rostoucí zákonný poplatek za uložení směsného komunálního odpadu na skládku. Ukládání využitelných odpadů na skládku dle zákona o odpadech skončí v roce 2030.

Každý by se měl snažit, aby odpadů vytvářel co nejméně. Pokud už odpady vzniknou, je povinností každého vytřídit tyto komodity: plast, papír, nápojový karton, kovy, sklo, textil, objemný odpad, nebezpečný odpad, biologické odpady, jedlé oleje a tuky, elektrozařízení, baterie, světelné zdroje, pneumatiky.

Město neustále apeluje na občany, aby odpady v co největší míře třídili. Navíc za vytříděné odpady město obdrží od společnosti EKO-KOM, a.s., finanční odměnu, která v roce 2023 činila 255 Kč na osobu. Po roce 2030 se budou odpady, které již nebude možné uložit na skládku v Supíkovicích, odvážet draze z regionu do zařízení na využití odpadů.