ČINNOST DOBROVOLNÝCH HASIČŮ V ROCE 2023

23.01.2024
ČINNOST DOBROVOLNÝCH HASIČŮ V ROCE 2023

V loňském roce vyjeli jeseničtí dobrovolní hasiči k 32 událostem. Jednalo se nejen o požáry, ale i technickou pomoc, pomoc při odstraňování následků dopravní nehody, taktické cvičení a další. Jednotka Sboru dobrovolných hasičů má nezastupitelnou úlohu v požární ochraně. Nejenže se účastní výjezdů po boku profesionálů, navíc v době, kdy profesionální hasiči jsou na výjezdu, drží pohotovost. Město Jeseník si práce svých hasičů velmi cení, proto jim v roce 2023 předalo novou zbrojnici…

Budova, která nahradila dosavadní plechovou halu v areálu budov na ulici Tovární, byla vystavěna v areálu zóny Za Podjezdem a splňuje současné požadavky na výkon služby jednotky požární ochrany. Slavnostní otevření nové hasičské zbrojnice se uskutečnilo 1. června 2023.

Dobrovolné hasiče podporuje město Jeseník také formou dotací, ať už na činnost sboru, nebo na vybavení. V loňském roce byl z městských dotací pořízen přívěsný vozík s plachtou, skládací nůžkový stan, zásahové přilby nebo zásahový oděv.

Hasiči jsou úspěšní podávání žádostí o dotace také u jiných subjektů, například Olomouckého kraje, který jim v loňském roce poskytl prostředky na pořízení dvou radiostanic.

Díky česko-polskému projektu Správná praxe při zajištění výkonu veřejné správy a činnosti bezpečnostních složek při vzniku pandemie získali hasiči nafukovací stan a účastnili se dvoudenního cvičení složek IZS „Hranice 2023", které se konalo v února 2023.

Práce dobrovolných hasičů nezahrnuje pouze výjezdy k požárům, hasiči zajišťují také požární hlídku na koncertech nebo městských a jiných akcích, podílejí se na pořádání soutěží, zajišťují bezpečnost a řídí provoz na křižovatkách, realizují vlastní soutěže, například tradiční hasičský pětiboj – TFA, kterého se v roce 2023 účastnilo 22 soutěžících, mezi nimi také závodníci ze slovenských Bojnic. Nebo soutěž v požárním útoku Mladých hasičů o pohár starosty sboru, kterého se účastnilo 12 družstev.

Mimo to se každoročně zapojují do sbírky Český den proti rakovině a v loňském roce se jim podařilo vybrat úctyhodných 19 200 Kč. Celý obnos putoval do Prahy, kde byly tyto peníze využity k nádorové prevenci, zlepšení kvality života onkologických pacientů, výzkumu a vybavení onkologických center.

Výjezdová jednotka dobrovolných hasičů měla v loňském roce 15 členů a k dispozici čtyři zásahová vozidla.