VZNIK DĚTSKÉ SKUPINY BUDE ODPOVĚDÍ NA POTŘEBY JESENICKÝCH RODIČŮ

08.02.2024
VZNIK DĚTSKÉ SKUPINY BUDE ODPOVĚDÍ NA POTŘEBY JESENICKÝCH RODIČŮ

Cílem zřízení dětské skupiny, která vznikne po rekonstrukci městské vily na Dukelské ulici, je snaha pomoci rodičům malých dětí. Ti sami projevili svůj zájem o tuto službu prostřednictvím dotazníků k městskému porodnému a při tvorbě koncepce rodinné politiky.

„Zejména aktuální ekonomická situace některé nutí k dřívějšímu návratu do zaměstnání. Někteří se do práce chtějí vrátit dobrovolně alespoň na pár hodin týdně, jiní by zase ocenili pomocnou ruku, protože potřebují více času na péči o domácnost,“ vysvětlil Jiří Kovalčík, vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví.

Podle něj mateřské školy často přijímají děti až od tří let, přednostně pak děti v předškolním věku nebo děti s odkladem nástupu do školy. V Jeseníku tak aktuálně chybí vhodné zařízení pro hlídání dětí do tří let, což se nyní ve městský úřad snaží změnit.

„Po dokončení rekonstrukce budou v budově fungovat celkem dvě dětské skupiny po maximálně deseti dětech. Přijímány budou přednostně děti ve věku od jednoho do tří let. Starat se o ně budou kvalifikované pečující osoby s odbornou kvalifikací v pedagogice, sociálních nebo zdravotnických oblastech,“ doplnila k fungování Iva Peitlová, vedoucí odboru školství, kultury a sportu

Skupina bude otevřená všechny pracovní dny v týdnu, a to minimálně na šest hodin denně. Rodiče budou mít možnost flexibilně dohodnout délku pobytu svého dítěte v zařízení přímo s poskytovatelem služby, kterým bude MŠ Jeseník, Křížkovského (Modrá školka).

„Chceme rodičům nabídnout možnost přizpůsobit si péči o dítě podle jejich individuálních potřeb. Věřím, že zřízení dětské skupiny jim poskytne příležitost sladit svůj rodinný a pracovní život,“ okomentovala starostka Zděňka Blišťanová.