RADÍME LIDEM: BUĎME JAKO PAN PROKOUKL

03.03.2024
RADÍME LIDEM: BUĎME JAKO PAN PROKOUKL

Od začátku roku vychází ve zpravodaji Naše město rubrika Radíme lidem, kde přinášíme rozhovory, díky kterým se můžeme rozhodnout vždy správně. Rozhovor nám tentokrát poskytla policistka Tereza Neubauerová z oddělení tisku a prevence. Ta se věnuje prevenci uvšech věkových kategorií na celém Jesenicku. My jsme si povídali na téma online podvodů...

Vysvětlíte nám, kdo je to pan Prokoukl?

To je nový kreslený parťák policistů v  Olomouckém kraji, specialista na podvody páchané v  online prostoru. Až na něj natrefíte, můžete si být jisti, že vás bude chtít upozornit na nový trik, s jehož pomocí se podvodníci snaží vylákat vaše peníze. Právě podvody v  online prostředí nás, jako policisty, nejvíce trápí. Lidé jsou velmi důvěřiví a  přicházejí tak o své úspory.

Jaké věkové kategorie se podvody nejvíce týkají?

Před pěti lety bych řekla, že podvodníci nejvíce útočí na seniory, ale dnes, poté co se podvody přenesly do online prostředí, se tento problém týká opravdu všech věkových kategorií, ano i  těch mladých. Myslím si, že čím více si člověk věří, že danou technologii ovládá a zná, o to více je zranitelný a nedává si pozor. Je období, kdybychom si měli dávat větší pozor na online podvodníky? Samozřejmě nejkritičtější je období Vánoc, kdy většina z nás objednává dárky přes internet. Kolikrát člověk ztratí přehled, co a  v  jakém obchodě si objednal. To ale neznamená, že podvodníci na začátku roku odpočívají a „užívají si“ ukradené peníze. Je proto potřeba být na pozoru každý den.

Zaznamenali jste tedy v  poslední době na Jesenicku nějaké případy?

Bohužel ano, hned první týden v  novém roce. Starší žena se nechala ošálit slůvky „íránského lékaře“. Falešný lékař slíbil ženě společný život, ale na oplátku za to požadoval peníze. Poškozená přišla o 40 000 Kč. Tento trik podvodníci používají téměř 10 let a  pořád jim prochází, byť jsou tyto případy často medializované. O pár dnů později pak přišel o peníze také muž, který uvěřil volajícímu, že má u neznámé firmy založen účet s 19 000 dolary. Dobrovolně si nainstaloval program AnyDesk pro vzdálený přístup do počítače a  pachatel mu pak z jeho účtu odčerpal 500 000 Kč.

Mluvila jste o  podvodu falešného milovníka a pracovníka firmy, jaké další triky podvodníci používají?

Stále se objevují telefonáty falešných bankéřů a  policistů, kteří své oběti přesvědčují, že je jejich bankovní účet napaden a  ve velmi krátké době přijdou o  uložené peníze. Nyní však řešíme nejvíce, kdy se pachatelé ozývají na inzeráty zveřejněné na různých internetových portálech. Projevují zájem o  jakékoliv zboží za pár korun. Nákup zboží vždy podmiňují zasláním přes zásilkovou službu. Následně posílají odkaz na falešné stránky této služby, ve kterých pak podvedení vyplní veškeré údaje k svému internetovému bankovnictví nebo platební kartě. Pomocí těchto údajů pak pachatelé odcizí peníze.

Co máme tedy udělat, abychom se nestali obětí podvodu?

Je důležité, abyste za své osobní údaje nepovažovali pouze své jméno, příjmení a bydliště, ale také své telefonní číslo. Pokud prodáváte něco přes internet, kupujícímu pošlete pouze číslo účtu (nebo nově stačí i telefonní číslo – tento způsob musíte mít zřízen u své banky) nic dalšího k  zaslání peněz nepotřebuje. V žádném případě neklikejte na odkazy, které vám přijdou v  SMS nebo e-mailu – mohou vás přesměrovat na podvodné stránky. Nejdůležitější však je, abyste si vždy nechali na všechno čas, pachatelé na vás budou chtít tlačit a  dostat do časové tísně. Tu šanci jim nikdy nesmíte dát. Buďte dostatečně obezřetní.

Za rozhovor děkuje Jan Mrosek