MEZINÁRODNÍ DEN VODICÍCH PSŮ

16.04.2024
MEZINÁRODNÍ DEN VODICÍCH PSŮ

Hlavním poselstvím tohoto dne, které připadá na 24. dubna, je připomenout důležitou úlohu vodicího psa v životě nevidomého člověka. Vodicí pes totiž významně přispívá ke zvýšení úrovně samostatného, nezávislého a bezpečného pohybu zrakově postiženého, zlepšuje životní pohodu a zmírňuje společenskou izolaci svého majitele. Chcete-li se dozvědět více, tak SONS Jeseník vás zve na besedu „Vše o vodicích psech“, která se uskuteční ve středu 24. dubna od 13.00 hodin...

Výcvik vodicích psů

Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých České republiky, zapsaný spolek, má vlastní Středisko výcviku vodicích psů v Praze Jinonicích.

Vlastní odchov štěnat

Štěňata odchováváme na vlastních chovných fenách nebo nakupujeme od prověřených chovatelů. Velice dbáme na zdravotní a povahový aspekt chovu, proto důkladně prověřujeme zdravotní a povahové předpoklady chovných jedinců. Chovné feny a psi žijí v rodinách dobrovolníků, kterým zajišťujeme plnou podporu. Po odstavení od matky štěně nastupuje do takzvané předvýchovy. V rodinách dobrovolníků se štěně socializuje a učí základy slušného chování, aby bylo připraveno na budoucí výcvik.

Co obnáší předvýchova?

Než štěně nastoupí do výcviku vodicího psa, musí se nejdříve správně socializovat, naučit se slušnému chování a zvládat základní povely poslušnosti. To vše se učí v rodinách dobrovolníků - předvychovatelů, kteří se o štěně starají zhruba od 8 týdnů věku štěněte do jednoho roku. Našim předvychovatelům po celou dobu nabízíme nejen podporu a odborné školení od týmu zkušených cvičitelek, ale také drobnou finanční odměnu. Chcete být součástí komunity lidí se stejným cílem - pomoci těm, kteří to potřebují? Přidejte se k nám a zažijte rok plný štěněčí lásky a vzájemného růstu!

Co je potřeba? 

  • dostatek trpělivosti a času se štěněti věnovat
  • možnost štěně socializovat v různých prostředích, navyknout štěně na městský ruch, včetně dopravních prostředků
  • umožnit štěněti získávat zkušenosti při interakci s lidmi, psy i jinými domácími zvířaty
  • možnost dojíždět na pravidelná setkání štěňat v Praze
  • předchozí zkušenosti s výcvikem psa výhodou, ne podmínkou
  • vlastní pes či jiná domácí zvířata nejsou překážkou
  • schopnost dodržovat dohodnutá pravidla výchovy a výcviku a zabránit získání zlozvyků (např. kradení jídla, lovení).

Chcete se zapojit? Kontaktujte svvppredvychova@gmail.com

Výcvik vodicích a asistenčních psů

Po úspěšném absolvování předvýchovy nastupuje roční pes do výcviku u nás ve středisku v Jinonicích. Následný specializovaný výcvik trvá přibližně osm měsíců a je zakončen zkouškou vodicího psa, při které pes musí zvládnout 34 povelů. Během předvýchovy a krátce po nástupu do výcviku procházejí všichni psi několika přísnými zdravotními a povahovými testy. Psi, kteří nejsou vhodní pro výcvik, nastupují kariéru „mazlíčků“ a zůstávají buď v rodinách předvychovatelů nebo jiných dobrovolníků.

V současné době cvičíme převážně labradorské retrievery a jiné druhy retrieverů (zlatý retriever, flat-coated retriever), méně početně zastoupení jsou pak například královští pudlové či labradoodlové.

Jak si požádat o vodicícho psa?

Úřední postup: Vodicí pes pro nevidomé je dle zákona 329/2011 Sb. o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením zvláštní pomůckou. O příspěvek na jeho pořízení je možné požádat příslušný Úřad práce podle místa trvalého bydliště. Příspěvek na zvláštní pomůcku, který je poskytován na pořízení vodicího psa, se poskytne jen na pořízení psa, který byl vycvičen a předán právnickou nebo fyzickou osobou, která je členem mezinárodní organizace sdružující výcvikové školy, nebo podala přihlášku za člena v takovéto mezinárodní organizaci. Tím se zaručuje, že dodržuje mezinárodně platné standardy.

Správně vycvičený vodicí pes musí zvládat 34 základních dovedností, které jsou podrobně popsané v Příloze č. 2 k vyhlášce 388/2011 Sb. Další podrobné informace pro zájemce o vodícího psa najdete na webových stránkách jednotlivých Cvičitelských subjektů.

Mějte na paměti, že vodicí pes Vás bude provázet životem po dlouhou řadu let. Rozhodujte se podobně, jako když si jdete kupovat nový automobil - cena vodicího psa je ceně nového automobilu velmi podobná.

Zácvik klientů v práci s vodicím psem

Již během výcviku hledáme psům vhodné budoucí páníčky. Co člověk, to originál – to samé platí i u psů. Proto je pro nás důležité, abychom konkrétnímu klientovi vybrali dle jeho potřeb, povahových vlastností a temperamentu toho správného psa. Dbáme na to, aby klient zvládl o svého psa správně pečovat, naplňovat jeho potřeby a aby spolu vzájemně se svým psem dobře spolupracovali.

Z těchto důvodů všechny naše klienty na budoucí život se psím parťákem pečlivě připravujeme, poskytujeme jim nejen poradenství, ale i praktický zácvik ve středisku i v místě bydliště.

Následná péče o klienty a pravidelné soustředění

Sžívání psa a jeho nového pána trvá několik týdnů až měsíců. Problémy, které se mohou zpočátku objevit, jsme připraveni společně řešit. Klient se může na středisko obrátit o pomoc po celou dobu užívání vodicího psa. Klienti si také mohou procvičovat a upevňovat své dovednosti na pravidelných letních soustředěních (rekondicích) či jiných akcích, které pro klienty pořádáme.

Mezinárodní spolupráce

Je pro nás nesmírně důležité si udržovat standardy kvality a neustále se rozvíjet a vzdělávat. Je pro nás velká čest být od roku 1997 členem mezinárodní federace vodicích psů (IGDF), která nejen zaručuje a pravidelně kontroluje kvalitu všech členských organizací, ale také usnadňuje sdílení zkušeností mezi jednotlivými školami. Díky mezinárodní spolupráci se nám dlouhodobě daří udržovat kvalitní chov a posouvat metody výcviku v souladu s vývojem moderního tréninku psů.

Kontakt

  • vedoucí střediska Ing. Lenka Kreidlová
  • tel. +420 251 611 154 nebo mobil +420 775 722 793
  • e-mail: vodicipsi@sons.cz
  • web: : www.vodicipsi.cz
  • adresa: SONS – Středisko výcviku vodicích psů, Klikatá 613/2a, 158 00 Praha 5 – Jinonice