IPOS: NEZBYTNÁ OPRAVA ZLEPŠÍ KOMFORT OBČANŮ A PŘINESE ÚSPORY

25.04.2024
IPOS: NEZBYTNÁ OPRAVA ZLEPŠÍ KOMFORT OBČANŮ A PŘINESE ÚSPORY

První etapa úpravy dispozic a rekonstrukce budovy Karla Čapka 1147/10 je největší investiční akcí letošního a příštího roku. Důvodem plánované modernizace je mimo nutné opravy také centralizace úřadů a finanční úspora. Realizace oprav odstartuje do konce jara a bude probíhat za provozu úřadů, a to zhruba rok a půl...

„Tato ambiciózní akce zahrnuje celkovou revitalizaci vnitřních prostor dvou administrativních bloků a jejich spojovacího krčku. V bloku „A“ půjde konkrétně o opravu prvního podzemního a  pátého nadzemního podlaží. Blok „B“ se dočká opravy všech pater,“ popsal vedoucí Odboru investic a  majetku Jiří Uher.

Z původní budovy zůstanou snad jen nosné konstrukce. Součástí prací pak bude například odstranění konstrukcí s obsahem azbestu, úprava dispozic, rekonstrukce povrchů a technického zařízení, včetně vzduchotechniky, vytápění a chlazení, elektroinstalace a dalších, z nichž některé je nyní staré téměř půl století. Řešit se bude také požární bezpečnost.

„Realizace stavebních úprav bude probíhat po jednotlivých patrech. Pracovníci z  právě opravovaných pater budou v danou dobu přestěhovaní do náhradních prostor na IPOSe. Snahou bude zachování maximálního komfortu pro občany, nicméně je potřeba počítat s  možným dočasným omezením provozu jednotlivých odborů úřadu,“ uvedl místostarosta Jeseníku Václav Urban.

Rekonstrukce neovlivní další investice ve městě

Celkové náklady na rekonstrukci IPOSu byly odhadnuty na 190 milionů Kč. Kvůli výši této částky město investici rozdělilo na etapy. Ta první bude v hodnotě téměř 140 milionů Kč a pokryje zhruba devadesát procent ploch a páteřních nevyhovujících technologií.

„Na financování jsme si vzali úvěr za velmi výhodných podmínek. Rekonstrukce tak neovlivní další investiční akce města. Máme spočítáno, že na splátku se budou skládat tři zdroje ročně. Část bude z  nájmu, který platí složky MPSV, část z úspor za to, že nebudeme provozovat úřad na Tovární ulici, dále pak dostáváme dotace na výkon státní správy,“ vysvětlila Zdeňka Blišťanová, starostka města Jeseník.

Splátky začne platit město až v době, kdy bude úvěr vyčerpán, odhadem tedy za dva roky. Zároveň se to potká s úsporou za provozování objektu na ulici Tovární, z něhož se úředníci přestěhují na IPOS po dokončení rekonstrukce. A to z důvodu, aby se stěhováním nekomplikovaly práce zhotovitele.