PROJEKT NÁS MOTIVOVAL K TOMU JEŠTĚ LÉPE SPOLUPRACOVAT S OBČANY

29.04.2024
PROJEKT NÁS MOTIVOVAL K TOMU JEŠTĚ LÉPE SPOLUPRACOVAT S OBČANY

Inspirace a sdílení osvědčených i nových přístupů k zapojení občanů do rozvoje svého města. To dala Jeseníku účast v dvouletém projektu „Zapojení veřejnosti do rozvoje obce“, který skončil na konci dubna...

Projekt realizovaný městem Otrokovice a s účastí partnerských obcí, včetně Jeseníku, a organizací České republiky i norského města Fredrikstad odstartoval v roce 2022. Během jeho trvání se uskutečnila studijní cesta do Norska (více o načerpané inspiraci zde) a také tři dvoudenní workshopy v Jeseníku, Kutné Hoře a Říčanech. Tyto se zaměřily na praktické dovednosti a strategie pro zapojení veřejnosti.

Pro zpracování dotazníkového šetření a veřejného setkání v rámci projektu si město Jeseník vybralo „HUB pro mladé v Jeseníku“​.

„Chtěli jsme zapojit zejména mladé lidi do diskuse o tom, co by jim město mohlo nabídnout, aby zůstali v Jeseníku po studiích nebo se sem vrátili. Konkrétně jsme diskutovali možnosti vytvoření společného prostoru pro studenty, podnikatele, kreativce a další, o který je dlouhodobý zájem,“ popsala Markéta Bartáková, vedoucí Oddělení strategického rozvoje.

Podle ní celý projekt pomohl pracovníkům oddělení strategického rozvoje naučit se lépe zapojovat „mlčící většinu" a zvýšit účast občanů na veřejných projednáváních. Zároveň nyní město pracuje na zlepšení komunikace třeba s jesenickými podnikateli.

„Dále jsme se inspirovali například městem Turnov a před rokem jsme založili mladou redakci ze studentů naší Rady studentů, která spravuje městský instagramový účet. Snažíme se tak lépe oslovit mladé lidi prostřednictvím sociálních sítí,“ doplnila Bartáková.  

Informace o projektu Zapojení veřejnosti do rozvoje obce

  • Termín realizace 1.4.2022 – 30.4.2024
  • Projekt byl financovaný z Fondů Evropského hospodářského prostoru v rámci Programu Řádná správa věcí veřejných
  • Registrační číslo projektu: GG-MGS1-003
  • Roli žadatele a hlavního realizátora mělo v projektu město Otrokovice, partnery byly Jeseník, norský Fredrikstad, dále pak obce a města Halenkovice, Kopřivnice, Kurovice, Kutná Hora, Nová Dědina, Říčany, Turnov, Uherský Brod, Valašské Meziříčí, Žlutava a Mikroregion Ivančicko, sdružující dalších čtrnáct obcí Jihomoravského kraje.