OPĚT JSME USPĚLI V SOUTĚŽI OBEC PŘÁTELSKÁ RODINĚ A SENIORŮM

16.07.2024
OPĚT JSME USPĚLI V SOUTĚŽI OBEC PŘÁTELSKÁ RODINĚ A SENIORŮM

Jeseník se těší z úspěchu v soutěži Obec přátelská rodině a seniorům 2024. Město díky tomu získá od Ministerstva práce a sociálních věcí ČR finanční podporu ve výši téměř 450 tisíc Kč, která umožní realizaci různých projektů zaměřených na rodiny a seniory.

„Těším se na to, že drobnými, ale hodnotnými aktivitami přispějeme k vytváření prostředí přátelského pro všechny generace. Jedněmi z našich cílů je podpořit mezigenerační spolupráci, dialog mezi seniory a teenagery a třeba i rozvíjet technické dovednosti u seniorů,“  uvedla starostka města Zdeňka Blišťanová.

Jednou z prvních realizovaných aktivit bude stejně jako vloni Duhový běh města Jeseník pro rodiny vlastní i náhradní. Toto zábavné odpoledne pořádané ve spolupráci s neziskovou organizací EurotopiaCZ se koná 14. září ve Smetanových sadech a je zaměřené na podporu náhradní rodinné péče a zvýšení povědomí o významu pěstounství.

„Ve spolupráci s MKZ Jeseník připravujeme také tvořivé dílničky a odbornější workshopy, ZŠ Jeseník zase pomůžeme s částečným vybavením jejich komunitní zahrady Čtyřlístek,“ doplnil vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví Jiří Kovalčík. Podle jeho slov bude i letos z dotace pořízeno drobné vybavení klubu seniorů a nově bude více podpořena studentská komunita.

Soutěž Obec přátelská rodině a seniorům každoročně vyhlašuje ministerstvo práce a sociálních věcí, které poskytuje umístěným obcím dotace na další rozvoj. Podporovány jsou projekty zaměřené na úhradu neinvestičních výdajů na podporu rodiny a seniorů a na aktivity mezigenerační soudržnosti na komunální úrovni. Loni získalo město Jeseník podporu ve výši 471 896 Kč, z této částky byl dovybaven Rodinný koutek na IPOSe, realizován Duhový běh, mezigenerační výlet do Bludova, pořízen elektrický klavír do klubu seniorů a další.