OBŘÍ MODELY VESMÍRNÝCH TĚLES PROBUDÍ JESENICKOU HVĚZDÁRNU

05.09.2024
OBŘÍ MODELY VESMÍRNÝCH TĚLES PROBUDÍ JESENICKOU HVĚZDÁRNU

Už brzy se nebe nad Jeseníkem doslova přiblíží na dosah ruky. Ve středu 11. září bude v areálu bývalého kláštera voršilek slavnostně zahájen nový vzdělávací program pro žáky základních škol z regionu. Součástí bude mobilní planetárium, obří model Země, nafukovací hvězdná obloha a prohlídka Petřkovského hvězdárny. Akce je součástí širší snahy o oživení hvězdárny, která příští rok oslaví 60. výročí od svého založení.

„Chceme dětem přiblížit fascinující svět astronomie a probudit v nich zájem o vesmír a vědu,“ uvedla Vendula Doleželová z Odboru školství, kultury a sportu Městského úřadu Jeseník. „Žáci se mohou těšit na interaktivní aktivity, poznávání hvězd a planet s Malým princem, plnění úkolů a tvoření vlastní planety,“ doplnila k dopolednímu programu Doleželová.

Veřejnost si model Země (Temnalónu) a hvězdnou oblohu (Astrosféru) prohlédne odpoledne. Program mobilního planetária je kvůli omezené kapacitě dostupný na rezervaci (774 001 547).

 „Středeční akce je součástí projektu MAP Jesenicko IV. Ve spolupráci se Střediskem volnočasových aktivit DUHA se snažíme probudit Jesenickou hvězdárnu a propojit ji více s místními vzdělávacími institucemi, včetně mateřských škol, které se do programu zapojí od dubna 2025,“ vysvětlila Doleželová.

Hvězdárna prochází modernizací, kroužek v ní vede astrofyzik

Petřkovského hvězdárna v Jeseníku byla založena v roce 1965 učitelem a amatérským astronomem Vladimírem Petřkovským. Od té doby slouží jako místo pro veřejná pozorování noční oblohy a vzdělávací aktivity pro děti a mládež. Dalším způsobem, jak ji chce nyní Jeseník oživit, je její postupná modernizace.

 „V příštím roce oslaví hvězdárna své 60. výročí. K této příležitosti probíhá obnova zastaralého vybavení a plánují se úpravy interiéru, aby byla hvězdárna připravena na další desetiletí vzdělávání a inspirace,“ uvedla Iva Peitlová., vedoucí OŠKS MěÚ Jeseník.

Pravidelné prohlídky a pozorování noční oblohy vede Jiří Petřkovský, syn zakladatele hvězdárny. SVČ DUHA zde také organizuje dva astronomické kroužky. Mladší děti se s Marií Zbrankovou hravou formou učí základy astronomie. Starším dětem ve věku 12 až 20 let se bude věnovat astrofyzik a popularizátor vědy Martin Petrásek. Zasvětí je do základů moderní pozorovací astronomie, astrofyziky i kosmonautiky, a umožní jim prozkoumat jak naši sluneční soustavu, tak i vzdálenější části vesmíru.

„Petřkovského hvězdárna v Jeseníku je významným místem pro popularizaci astronomie a vědy. Díky nadšeným odborníkům mají děti a mládež v Jeseníku jedinečnou šanci objevovat svět vesmíru a možná si i otevřít cestu k vědecké kariéře,“ okomentovala starostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová.

MAP Jesenicko IV: Projekt MAP Jesenicko IV podporuje rozvoj klíčových kompetencí v přírodních vědách, digitálních dovednostech a čtenářské gramotnosti. Zároveň usiluje o zlepšení spolupráce mezi vzdělávacími institucemi v regionu a popularizaci vědy mezi mládeží.

Další informace naleznete na webu: www.vzdelavanijesenicko.cz