INFORMACE DISTRIBUTORA PLYNU GASNET, VČETNĚ PRAKTICKÝCH INFORMACÍ PRO OBČANY

25.09.2024
INFORMACE DISTRIBUTORA PLYNU GASNET, VČETNĚ PRAKTICKÝCH INFORMACÍ PRO OBČANY

K 25. 9. 2024: Na Jesenicku došlo k poškození plynovodních přípojek, sesuvy půdy obnažily a přetrhaly velkou část podzemního potrubí. V samotném Jeseníku byly všechny nadzemní plynové přechody, s výjimkou jednoho, zničeny rozvodněnými řekami. Obnova dodávek plynu bude probíhat postupně podle jednotlivých oblastí – v některých místech snad do několika dnů, jinde může trvat až několik týdnů...

Dodávky plynu byly preventivně přerušeny z bezpečnostních důvodů a jejich obnova nyní probíhá postupně podle rozsahu poškození. Obnovy komplikují například stav podloží a zničené komunikace, do kterých nelze plynovod snadno uložit. V některých místech musí plynaři GasNetu, kterých na Jesenicku pracuje několik desítek, odčerpávat vodu z některých zaplavených potrubí.

Podle distributora je navíc situace v Jeseníku složitější než v menších obcích, protože zde existuje rozsáhlá síť s mnoha odbočkami a různými typy odběratelů – od domácností až po průmyslové podniky.

„Přímo v Jeseníku se nyní pracuje na zprovoznění středotlaké sítě v lokalitě okolo ulic Beskydská, Křížkovského, Čechova, Luční, Moravská, Poliklinika na Dukelské a další. Zároveň začínáme pracovat na obnovení provozu v nízkotlaké síti, kde začínáme s uzavíráním hlavních uzávěrů plynu, což je základní předpoklad pro spuštění dodávek,“ uvádí distributor GasNet, kterému se již podařilo obnovit dodávky plynu pro jesenickou nemocnici, Centrum sociálních služeb, dětské centrum a další.

Situaci v oblasti sídliště Pod Chlumem zatím plynaři nedokáží odhadnout, další jednání na městě Jeseník proběhne zítra. Pokud budeme mít bližší informace, poskytneme vám je.

Praktické informace pro odběratele plynu na Jesenicku (zdroj GasNet)

Plošným předpokladem pro obnovu dodávek do odběrného místa je zajištění bezpečného provozu odběrných plynových zařízení – to jsou plynové spotřebiče jako kotel nebo sporák a domovní rozvody plynu.

Distribuční společnost zajišťuje provoz plynárenské soustavy, která končí před hlavním uzávěrem plynu (HUP). Distributor zajistí opravu a zprovoznění plynovodního potrubí, plynovodních přípojek, regulačních stanic a dalších částí distribuční soustavy. Odběrná plynová zařízení (plynové spotřebiče jako kotel nebo sporák, domovní rozvody plynu) jsou už v majetku vlastníka nemovitosti, který také odpovídá za jejich provoz.

Stav domovní instalace, která byla pod vodou, musí vždy zkontrolovat odborná firma: plynoservis, nebo instalatérská a topenářská firma, která případně zajistí opravu plynových zařízení v potřebném rozsahu.

V lokalitách, kde se plánuje opětovné vpuštění plynu do plynovodů, uzavírají přímo pracovníci GasNetu hlavní uzávěry plynu (HUP). Je důležité, aby se zajištěným a uzavřeným HUP nikdo nemanipuloval.

Takto vypadá uzavřený HUP – zaplombovaný izolepou s nápisem GN/GasNet a se stručnou informací. Označení uzavřeného HUP vypadá stejně bez ohledu na to, jestli je HUP umístěný ve sklepě, ve skříni na hranici pozemku nebo na fasádě (VIZ FOTO).

Linka 1239 a informace na webu distributora

Pokud lidé cítí typický zápach plynu, měli by vždy kontaktovat pohotovostní a poruchovou linku plynařů na telefonním čísle 1239. Informace o odstavených obcích a dalších postupech zveřejňuje distributor plynu na své webové stránce gasnet.cz/povodne.