INFORMACE K PODPOŘE OD STÁTU PRO ZAMĚSTNAVATELE A PODNIKATELE

10.10.2024
INFORMACE K PODPOŘE OD STÁTU PRO ZAMĚSTNAVATELE A PODNIKATELE

V souvislosti s mimořádnou situací spustilo Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR program Povodeň 2024, který pomůže zaměstnavatelům s úhradou mzdových nákladů. Dva programy pro podnikatele zasažené zářijovými povodněmi připravuje Národní rozvojová banka (NRB) společně s Ministerstvem průmyslu a obchodu a Ministerstvem financí ČR...

Povodeň 2024 (MPSV)

Program má za cíl podpořit zaměstnavatele, kteří museli přerušit činnost a nemohou z důvodu povodňových škod nebo výpadků ve výrobě přidělovat práci svým zaměstnancům.

Pro jaké situace je program určen? Program pokryje část nákladů zaměstnavatelům v těchto případech:

Přerušení práce kvůli škodám na majetku – Příspěvek se vztahuje na překážku v práci na straně zaměstnavatele [§ 207 písm. b) zákoníku práce]. Zaměstnanci mají v tomto případě nárok na náhradu mzdy nebo platu nejméně ve výši 60 % jejich průměrného výdělku.

Výpadky energie či surovin – Jde o případy, kdy zaměstnavatel nebyl přímo zasažen povodní, ale přerušil činnost kvůli výpadku dodávek energie či surovin. Jedná se o prostoj [§ 207 písm. a) zákoníku práce]. V tomto případě je zaměstnavatel povinen vyplácet náhradu mzdy nejméně ve výši 80 % jejich průměrného výdělku. Jaký je postup pro získání příspěvku? Na základě žádosti zaměstnavatele bude uzavřena písemná dohoda mezi ÚP ČR a zaměstnavatelem, ve které budou sjednány podmínky pro poskytování příspěvku. Příspěvek za kalendářní měsíc bude poskytován ÚP ČR v co nejkratším čase na základě zaměstnavatelem předloženého vyúčtování náhrad mezd a doložení příčinné souvislosti mezi vznikem překážky v práci a povodňovou situací. Období uznatelnosti nákladů počíná 5. kalendářním dnem následujícím po dni vzniku první příslušné překážky v práci v provozovně / sídle zaměstnavatele a končí 31. října 2024.

Celou tiskovou zprávu MPSV naleznete zde. 

Program Národní rozvojové banky

Dva programy pro podnikatele zasažené zářijovými povodněmi připravuje Národní rozvojová banka (NRB) společně s Ministerstvem průmyslu a obchodu a Ministerstvem financí ČR. NRB poskytne malým a středním podnikatelům v zatopených lokalitách zvýhodněné úvěry na obnovu podnikání po povodni s alokací 1,5 miliardy korun a nabídne také záruky ke komerčním úvěrům až za 3,5 miliardy korun.

Příjem žádostí u obou programů zahájí NRB 1. listopadu 2024. Podnikatelé se budou moci obracet na pobočky NRB, průběžné informace bude Banka zveřejňovat také na svých webových stránkách.

Celou zprávu naleznete zde.