MĚSTSKÁ POLICIE ZAČÍNÁ MĚŘIT RYCHLOST

02.05.2022
MĚSTSKÁ POLICIE ZAČÍNÁ MĚŘIT RYCHLOST

Měření bude probíhat na ulici Priessnitzova, Rejvízská, Lipovská, Husova, Březinova, Dukelská a Šumperská. Více informací na https://mpjesenik.cz/mereni-rychlosti/. Měření rychlosti vyplývá z podnětů a petic občanů, kteří si opakovaně stěžují na řidiče překračující rychlost. Cílem je zklidnění dopravy a zvýšení bezpečnosti nejen chodců…

Hlídka strážníků s radarem se bude pravidelně od počátku měsíce května objevovat mimo jiné na ulici Dukelská či Šumperská. Dlouhá rovina tam mnoho řidičů svádí k tomu, aby šlápli na plyn více, než je zákonem povoleno. Svým jednáním pak ohrožují chodce a ostatní účastníky silničního provozu. „Bohužel, tyto komunikace patří k problémovým úsekům a došlo tam již k řadě nebezpečných situací. Lidé se nás opakovaně obrací, abychom zde začali s měřením rychlosti, neboť řada řidičů si plete výše uvedené místní komunikace se závodní dráhou,“ uvedl ředitel Městské policie Jeseník Martin Novotný.

Měření rychlosti vozidel nezastupitelným způsobem přispívá ke zklidnění dopravy, a především ke zvýšení bezpečnosti provozu, a tím i obyvatel a návštěvníků města. Jde zejména o preventivní činnost. „Snižování rychlosti prostřednictvím dopravního značení je účinné pouze částečně, a to především v souvislosti s určitou nekázní řidičů, kteří nerespektují dopravní značky jako takové. Následky nehod, které jsou zapříčiněny překračováním nejvyšší dovolené rychlosti a následným nezvládnutím vozidla, jsou vždy velice vážné, někdy i fatální,“ uvedl místostarosta města Václav Urban.

Lokality, na kterých se bude rychlost kontrolovat, se budou postupně rozšiřovat. Vždy se však bude jednat o místa schválena státní policií. Pro větší transparentnost je seznam dotčených ulic zveřejněn na webu města i městské policie.

„Očekáváme, že dojde ke zklidnění dopravy ve městě, a to zejména v blízkosti přechodů pro chodce, škol a školek a míst s vysokou frekvencí pohybu chodců, hlavně dětí. Cílem měření je především zvýšení bezpečí občanů,“ uvedla starostka města Zdeňka Blišťanová.