VÝSADBA VEŘEJNÉHO SADU

03.11.2020
VÝSADBA VEŘEJNÉHO SADU

Koncem října proběhla výsadba veřejného ovocného sadu na louce pod Předním vrškem. Na pozemku města bylo vysázeno 100 stromků, z toho 37 hrušní, 37 jabloní, 20 slivoní, 3 třešně a 3 jeřáby.  Jedná se o staré odrůdy roubované na semenných podnožích s dlouhou životností. Každá odrůda bude zastoupena nejvíce 2 kusy stromů. 

Kromě estetické, krajinotvorné příp. rekreační funkce by ovocná výsadba měla nést i funkci vzdělávací. Sad by měl sloužit školkám a školám, s jejichž dětmi můžou stromky odrůstat. Úspěšné zapěstování ovocných dřevin vyžaduje zejména v prvních letech po výsadbě určitou práci. Okolí sazenic je zapotřebí udržovat bez bylin a travin, aby stromek s málo rozvinutým kořenem nesoutěžil o vodu, živiny a prostor. Kolem kmínku je zapotřebí soustavné plení. To sice můžou zabezpečovat Technické služby Jeseník, ale lepší bude, pokud se o stromek postarají ti, co jej vysázeli.

Vysoce kvalifikovanou prací je zapěstování koruny stromu. To bude mít na starosti absolvent Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity s 15 letou praxí, pan Ondřej Dovala z Háje u Opavy. Ten bude každoročním jarním řezem usměrňovat růst stromků tak, abychom dosáhli stabilní, odolné, světlé a vzdušné koruny. Takové, které odolají poryvům větru a plodí kvalitní ovoce. K jarnímu střihu budou přizvány školy i široká veřejnost. V průběhu let si lépe uvědomíme, jak z těchto proutků vyrostou velké stromy, které známe ze zahrad a odumírajících sadů, vysázených před druhou světovou válkou.

Do plné plodnosti by se výsadba měla dostat po 15-20 letech. V té době bude zapotřebí udržovat světlost a vzdušnost koruny průklestem s četností jednou za pět let. Druhová a odrůdová skladba sadu byla zamýšlena tak, aby zde bylo ovoce k jídlu hned ze stromu. U jabloní a hrušní však není možné vyhnout se odrůdám, které ke konzumní zralosti vyžadují uskladnění. Navádí nás tak k poznání, že dobré věci vyžadují čas.

Na projektu se podílí město Jeseník, spolek Sudetikus, spolek Silezika a obyvatelé.

Video z výsadby

Další fotografie
Obrázek bez názvu