JESENÍK ZÍSKAL PŮL MILIONU NA RODINNOU POLITIKU

14.06.2023
JESENÍK ZÍSKAL PŮL MILIONU NA RODINNOU POLITIKU

Hned dvakrát uspělo město s žádostmi na poskytnutí neinvestičních dotací. Nejprve získalo na konci dubna 31 500 Kč z Olomouckého kraje na zřízení a vybavení Rodinného koutku na IPOSe, v červnu pak uspělo v soutěži Obec přátelská rodině a seniorům 2023. Jesenický projekt podpoří Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR částkou 471 896 Kč.

„Přesto, že jsme v soutěži nezvítězili, ocenilo nás MPSV krásnou částkou 471 896 Kč. Z těchto peněz bude například dovybaven rodinný koutek v administrativní budově IPOS, podpořeny budou také kluby seniorů. Ve spolupráci s Olomouckým krajem a organizací Eurotopia se chystá akce Duhový běh v rámci Dne (pro) pěstounství, jejímž cílem je ocenit náhradní rodiny a zvýšit informovanost a publicitu v oblasti náhradní rodinné péče a mnoho dalšího,“ uvedla starostka města Zdeňka Blišťanová.

Město Jeseník se zapojilo do dotační soutěže v březnu. Soutěžilo přitom ve třetí velikostní kategorii obcí, tzn. s obcemi, jež mají v rozsahu od 5 001 do 18 000 obyvatel. V této kategorii vyhrála Litomyšl a oceněno bylo mimo Jeseník ještě dalších pět obcí.

„Pro nás je to velký úspěch. Znamená to, že jako město jdeme správným směrem, snažíme se jít vstříc všem generacím města. Také nás to motivuje dále zkvalitňovat zázemí a služby pro rodiny,“ dodala starostka, která se zúčastní slavnostního vyhlášení vítězů a oceněných se uskuteční 20. června v Kaiserštejnském paláci v Praze.

Soutěž Obec přátelská rodině a seniorům 2023 každoročně vyhlašuje Ministerstvo práce a sociálních věcí, které umístěným obcím poskytuje dotace na další rozvoj. Podpořeny bývají žádosti, prostřednictvím kterých bylo žádáno o úhradu výdajů neinvestičního charakteru na podporu rodiny a seniorů a aktivit mezigenerační soudržnosti na komunální úrovni.

Markéta Kaniová

 koordinátorka rodinné politiky