INFORMACE SPOLEČNOSTI GASNET K OBNOVĚ PLYNÁRENSKÉ SÍTĚ A ODBĚRNÝCH PLYNOVÝCH ZAŘÍZENÍ ZÁKAZNÍKŮ

03.10.2024
INFORMACE SPOLEČNOSTI GASNET K OBNOVĚ PLYNÁRENSKÉ SÍTĚ A ODBĚRNÝCH PLYNOVÝCH ZAŘÍZENÍ ZÁKAZNÍKŮ

V souvislosti s povodněmi byla v Jeseníku úplně přerušena distribuce plynu. Provozovatel distribuční soustavy GasNet provádí či už provedl v rámci pohotovostních zásahů prvotní zajištění poškozených plynárenských zařízení tak, aby se nestaly příčinou jakéhokoliv ohrožení. Nyní bude probíhá obnova plynárenské sítě, jejímž cílem je obnova poškozených zařízení provozovaných společností GasNet, tak i částí OPZ ve  vlastnictví občanů, aby byl zajištěn bezpečný a spolehlivý provoz distribuční sítě...

Rozsah obnovy OPZ: skříň hlavního uzávěru plynu, tzv. HUP včetně základů a rámu, regulátor tlaku plynu (RTP) a dopojení potřebné části na nízkotlaký domovní rozvod.

Postup prací: V případě, že je skříň HUP zničena, nebo bude nutná její demolice při obnově distribuční sítě (zejm. přípojky plynu), bude společností GasNet toto zařízení nahrazeno typovým řešením, např. betonová nebo plastová skříň, dle možností zhotovitele, který bude provádět stavební práce. V případě, že vlastník nemovitosti nesouhlasí s typovým řešením, nebo typové řešení nelze v místě provést, bude distribuční síť zprovozněna pouze po hlavní uzávěr plynu (HUP), provizorně zabezpečena proti povětrnostním vlivům a dále si obnovu OPZ zajistí vlastník nemovitosti. Po provedené obnově Vám bude tato obnovená část OPZ protokolárně předána do užívání včetně seznámení s její obsluhou. (ilustrační obr. naleznete v příloze)

Pro více informací ke konkrétnímu postupu prací a způsobu obnovy můžete kontaktovat zákaznickou linku GasNet:

  •  telefon: 555 90 10 10
  •  e-mail: info@gasnet.cz

Předmětem obnovy ze strany společnosti GasNet není nízkotlaký domovní rozvod v budově. Pro budovy, které jsou zdemolovány nebo jsou určeny k demolici nebude plynárenské zařízení obnoveno.

Poučení: Povinností vlastníka odběrného plynového zařízení (zákazníka) ve smyslu § 62 odst. 4 písm. d) energetického zákona, je při stavebních úpravách distribuční soustavy nebo její části včetně přípojek, umožnit změnu místa připojení, včetně změny umístění HUP a měřicího zařízení a při změně tlakové úrovně distribuční soustavy i osazení regulátoru tlaku plynu na veřejně přístupná místa; dojde-li v důsledku stavebních úprav ke změně umístění HUP, považuje se plynové zařízení nacházející se za HUP za odběrné plynové zařízení v majetku vlastníka nemovitosti. Náklady na provedené změny hradí provozovatel distribuční soustavy. V případech, kdy vlastník odběrného plynového zařízení nesouhlasí se stavebními pracemi na jeho pozemku, bude řešeno tak, že dojde pouze ke zprovoznění plynovodní přípojky po HUP a dále si řeší úpravu OPZ majitel nemovitosti sám.