ZÁVOD MÍRU U23 GRAND PRIX JESENÍKY

30.05.2023
ZÁVOD MÍRU U23 GRAND PRIX JESENÍKY

Jeseníky nabízí nejnáročnější stoupání v tuzemsku srovnatelná s výškovými metry v Alpách, proto jsou místem, kde od 8. do 11. června změří síly nejlepší silniční cyklisté světa do 23 let. Závod míru této věkové kategorie nabídne podívanou na budoucí hvězdy pelotonu,...

kterými v minulosti byli například vítěz Tour de France Tadej Pogačar ze Slovinska či dvojnásobný mistr světa z Francie Julian Alaphilippe. Přijďte i vy fandit přímo k trati, která vede naším regionem.

„Ukazujeme světu, že v Česku umíme dělat skvělou silniční cyklistiku. Chceme se neustále zlepšovat a připravovat závody, které budou pravidelně v kalendáři těch nejlepších světových jezdců i týmů. Chystáme atraktivní a velmi náročné etapy, zároveň klademe velký důraz na bezpečnost. Zároveň chceme uzavírkami co nejméně omezit život v regionu, kterým projedeme, a vyvážit to atraktivní podívanou. Samozřejmostí je, že po sobě uklidíme a na silnicích po nás nezůstane nepořádek,“ vypočítává ředitel závodu Leopold König.

Závod míru je součástí Poháru národů, který patří do nejvyšší kategorie na světě pro jezdce do 23 let. Čtyři dny tvrdých bojů v Jeseníkách představují pro reprezentační výběry mladých cyklistů vždy zkoušku odolnosti a připravenosti na vstup mezi absolutní cyklistickou elitu.

Letos na vycházející hvězdy pelotonu čeká celkem 420 kilometrů, během nichž vystoupají 7 560 výškových metrů. Královská etapa doznala změny oproti minulému ročníku, mladí bojovníci v sedlech kol pojedou 10. června na Dlouhé stráně a následně se budou drápat ještě na Červenohorské sedlo. „Jeseníky ukazují sílu všech jezdců. Bez nadsázky můžeme říct, že jde o závod srovnatelný s těmi, které jsou někde v Pyrenejích či Alpách,“ zdůrazňuje Leopold König.

Program Závodu míru U23 – Grand Prix Jeseníky

  • Prolog – 8. června: Jeseník – Jeseník (3,1 km)
  • 1. etapa – 9. června: Jeseník – Rýmařov (121,9 km)
  • 2. etapa – 10. června: Bruntál – Červenohorské sedlo (129,1 km)
  • 3. etapa – 11. června: Jeseník – Jeseník (166,1 km)

DALŠÍ INFORMACE

Zdroj: https://zavodmiru.com/cs/

Soubory ke stažení