PRAVIDELNÝ SVOZ BIOODPADU SKONČÍ V POLOVINĚ LISTOPADU

09.11.2022
PRAVIDELNÝ SVOZ BIOODPADU SKONČÍ V POLOVINĚ LISTOPADU

Ve 46. týdnu bude proveden poslední pravidelný svoz biologického odpadu v letošním roce. V zimním období je nakládání s bioodpadem vždy složitější, při nízkých teplotách odpad v nádobě zamrzá a mnohdy je nemožné nádobu vysypat. Nicméně najde se spousta uvědomělých občanů, kteří by rádi třídili biologické odpady vznikající v domácnostech i v zimních měsících. Proto se město společně se svozovou společností opětovně dohodlo na třech termínech svozu biologického odpadu v průběhu zimních měsíců...

Termíny svozu biologického odpadu u rodinných domů (na objednávku):

  • pátek 30. prosince 2022
  • pátek 27. ledna 2023
  • pátek 24. února 2023 

Objednávky svozu biologického odpadu v zimním období u rodinných domů

Svoz biologického odpadu v zástavbách rodinných domů ve výše uvedených termínech bude proveden jen po předchozím objednání svozu u referenta odboru životního prostředí Ing. Martina Křenka (martin.krenek@mujes.cz, 584 498 456). Objednávky musí být učiněny do středy, která předchází termínu svozu, nejpozději do 10.00, aby bylo možné dle objednávek připravit svozovou trasu.

Upozornění: Pokud ve stanovených termínech nebude z důvodu velmi nízkých teplot vzduchu možné provést svoz biologického odpadu (resp. vysypání obsahu nádob), bude svoz proveden v náhradním termínu, který bude zveřejněn na webu města. Děkujeme za pochopení.

Svozu biologického odpadu na sídlištích

Město na základě požadavků občanů zajistilo třídění biologických odpadů také na sídlištích. Odpad odložený do hnědých nádob tak nekončí na skládce komunálního odpadu, ale je zpracován na kompostárně za mnohem nižší náklady ve srovnání s poplatky za skládkování. Výsledný kompost lze využít jak na zahradách, tak na městské zeleni. Dalším přínosem je úbytek odpadu v často přeplňovaných kontejnerech na směsný komunální odpad, což má pozitivní vliv na pořádek ve městě.

Rovněž na sídlištích budou ponechány i v zimním období hnědé kontejnery určené pro ukládání bioodpadu. Obyvatelé sídlišť si poměrně rychle přivykli tyto nádoby k odkládání bioodpadu z domácností využívat a nebylo by tedy účelné tento návyk přerušovat. Naplněnost kontejnerů na sídlištích bude kontrolovat svozová společnost, není tedy nutné případný svoz předem objednávat.

Co do nádob na biologický odpad patří?

Zbytky ovoce a zeleniny, rostlinný odpad z přípravy stravy (slupky, natě, košťály atd.), papírové čajové sáčky, kávová sedlina, skořápky, zbytky rostlin, zemina z květináčů, plevel, drny se zeminou, trus býložravých zvířat, štěpka z větví, keřů, větvičky, tráva, listí, piliny, kůra...

Apelujeme na občany, aby bioodpady vhazovali do nádob BEZ OBALU!!! Stále se v nádobách objevují mikrotenové sáčky, které nelze kompostovat a tím veškeré úsilí s tříděním odpadů přichází vniveč.

Do nádob je zakázáno ukládat mléčné výrobky, tuky, oleje, živočišné zbytky z kuchyní (maso, kosti), exkrementy masožravých zvířat, zbytky vařených jídel, kamení, jakékoliv obalové materiály. Děkujeme!

Rovněž žádáme, aby do kontejnerů na sídlištích z kapacitních důvodů nebyly odkládány vánoční stromky. Svoz stromků odložených u nádob na směsný komunální odpad bude proveden svozovou společností v průběhu měsíce ledna. Vánoční stromky je možné také odevzdat ve sběrném dvoře v areálu Technických služeb Jeseník a.s.