Obecně závazná vyhláška 6/1998

o vyhlášení závazných částí územního plánu města Jeseník 

schváleného dle ustanovení § 36 odst. 1 písm. n) zákona č. 367/1990 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů, městským zastupitelstvem města Jeseníku usnesením č. 29.MZ/II.9 ze dne 29.10.1998.

Na základě výše uvedené skutečnosti byla městská rada v Jeseníku pověřena dne 29.10.1998 vydat podle § 29 odst. 3 zákona č. 50/1976 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (dále jen “stavební zákon”), ve znění pozdějších předpisů, a § 16, 24, 44 odst. 2 písm. a) a 45 písm. l) zákona č. 367/1990 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů, tuto obecně závaznou vyhlášku o vyhlášení závazných částí územního plánu města Jeseníku.

Článek 1
Účel vyhlášky 

  1. Vyhláška vymezuje závazné části schváleného územního plánu města Jeseníku. 
  2. Vyhláška stanovuje funkční a prostorové uspořádání území, podmínky jeho zastavitelnosti, zásady uspořádání dopravy a technického vybavení, vymezuje místní územní systém ekologické stability a veřejně prospěšné stavby.

Článek 2
Rozsah platnosti 

  1. Vyhláška platí pro administrativně správní území města Jeseníku, vymezené katastrálními územími Jeseník, Bukovice u Jeseníku a Seč u Jeseníku. 
  2. Návrhové období platnosti územního plánu je stanoveno do roku 2010 a je v souladu s územně hospodářskými zásadami. Výchozí stav vykazuje skutečnost roku 1996.

Článek 3
Regulace funkčního uspořádání území 

  1. Na území města jsou rozlišovány: 
  2. plochy urbanizované – zastavěné nebo určené k zastavění, 
  3. plochy neurbanizované – nezastavěné (volná krajina). 
  4. Plochy urbanizované jsou tvořeny zejména zastavěným územím města s rozlišením na území: 
  5. obytné, 
  6. veřejné vybavenosti, 
  7. smíšené, 
  8. služeb a nerušící výroby, 
  9. ostatní zeleně, 
  10. městské zeleně, 
  11. rekreace a sportu, 
  12. lázeňství, 
  13. hřbitova, 
  14. zahrádkových osad, 
  15. tovární plochy a technické vybavenosti. 
  16. Urbanizované plochy tvoří území a plochy zastavěné nebo určené k zastavění, které jsou: 
  17. stabilizované, jejich funkční a prostorové uspořádání nebude měněno, 
  18. rozvojové, zahrnující nezastavěné území určené k zastavění a území určené ke změně funkčního a prostorového uspořádání. 
  19. Neurbanizované plochy tvoří plochy a území nezastavěné a zahrnuje území: 
  20. zemědělské výroby, 
  21. lesní, 
  22. zeleně. 
  23. Vymezení funkčních území je graficky vyznačeno v komplexním urbanistickém návrhu (výkres č. C.12A a C.12B). 
  24. Navrženému vymezení funkčních území musí odpovídat způsob jejich užívání a zejména účel umísťovaných a povolovaných staveb, včetně jejich změn a změn v jejich užívání. Veškerá stavební díla považovaná za stavbu, která vymezení funkčních území neodpovídají, nesmějí být na jejich území umístěna nebo povolena. 
  25. Stanovení přípustnosti funkcí a lokalizace zařízení pro jednotlivá funkční území je obsahem přílohy regulativů. 
  26. Posouzení přípustnosti staveb v jednotlivých funkčních územích, jak je uvedeno v příloze regulativů, náleží do pravomoci odboru výstavby a životního prostředí Městského úřadu Jeseník. 
  27. Dosavadní způsob využití jednotlivých funkčních území, který neodpovídá vymezenému funkčnímu využití dle územního plánu, je možný, pokud nenarušuje veřejné zájmy nad přípustnou míru a nejsou-li zde dány důvody pro opatření dle stavebního zákona (§ 87 a § 102 odst. 3). 
  28. Navržené funkční uspořádání území musí být respektováno při pořizování následné územně plánovací dokumentace (regulační plány), při zpracování územně plánovacích podkladů, při územních, stavebních a kolaudačních řízeních.

Článek 4
Regulace prostorového uspořádání

Regulace prostorového uspořádání určuje zásady uspořádání území a limity jeho využití.V řešeném území jsou vymezeny tyto funkce a směry jejich rozvoje:

  1. Veškerá nová výstavba v prolukách musí respektovat stávající stavební čáru.  
  2. Výšková hladina zástavby ve městě je dána pro jednotlivé urbany v textové části regulativů a je závazná. 
  3. Střechy u objektů obytných, rekreačních nebo občanské vybavenosti musí být sedlové či valbové a jsou dány v textové části regulativů a jsou závazné.

Článek 5
Regulace vyplývající z řešení dopravy, technické infrastruktury a dalších technických podmínek omezujících výstavbu

  1. Nová výstavba musí respektovat regulační prvky vyplývající z dopravního řešení, z příslušných ochranných pásem resp. technických požadavků ČSN pro stávající i navržené inženýrské sítě a zařízení, zařazené podle ČSN 73 6005 do I. a II. kategorie (hlavní vodovodní řád, kanalizační sběrač, vedení VVN, VN, VTL plynovod, regulační stanice plynu, dálkový kabel spojů) .  
  2. Při řízení výstavby na území města Jeseníku je nutno respektovat ustanovení zákonných opatření na ochranu: 
  3. staveb železničních – zákon č. 266/1994 Sb., o drahách, 
  4. staveb silničních – zákon č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích , 
  5. staveb pro vodní hospodářství – zákon č. 138/1973 Sb., o vodách (vodní zákon), 
  6. staveb v energetických odvětvích – zákon č. 222/1994 Sb., o podmínkách a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o státní energetické inspekci, 
  7. staveb telekomunikačních – zákon č. 110/1964 Sb., o telekomunikacích, 
  8. vyhlášku č. 111/1964 Sb., kterou se provádí zákon o telekomunikacích, ve znění vyhlášek č. 92/1974 Sb. a č. 148/1984 Sb.  
  9. V silničních ochranných pásmech je podle vyhlášky č. 104/1997 Sb., zakázáno zejména: 
  10. provádět jakoukoliv stavební činnost vyžadující ohlášení stavebnímu úřadu nebo povolení stavby, 
  11. provádět na objektech a zařízeních postavených před vznikem silničního ochranného pásma úpravy směřující k prodloužení jejich životnosti, počítá-li se s jejich budoucím odstraněním, 
  12. v okolí úrovňových křížení silnic s jinými pozemními komunikacemi a s dráhami a na vnitřní straně oblouků silnic o poloměru 500 m a menším je též zakázáno vysazovat nebo obnovovat stromy a nebo vysoké keře a pěstovat takové kultury, které by svým vzrůstem s přihlédnutím k úrovni terénu rušily rozhled potřebný pro bezpečnou dopravu.

Omezení podle vyhlášky č. 104/1997 Sb. se nevztahují na stavby a zařízení související s provozem silnic a místních komunikací. Vyjímky ze zákazu uděluje příslušný silniční správní orgán.

  1. V území PHO vodních zdrojů – 1. st., 2. st., 3. st. platí následující omezení: 
  2. v území PHO 1. stupně se nesmí provádět zemní práce narušující půdní pokryv, používat trhaviny a toxické látky, pást zvířata a jakkoliv znečišťovat krycí vrstvy, 
  3. v území PHO 2. stupně – vnitřním je nepřípustná jakákoliv činnost, jejímž důsledkem by mohlo být znečištění zdroje vody. Povolena je pouze výstavba zařízení souvisejících s jímáním, čerpáním a úpravou vody, 
  4. v území PHO 3. stupně – vnějším nesmí být skládky odpadů, fekálií a kalů. Důlní činnost, těžba kamene a zemin, veškeré zemní práce, vrty, kanalizace, instalace podzemních potrubí apod., mohou být povoleny pouze se souhlasem vodohospodářského orgánu Okresního úřadu v Jeseníku. Nelze zde provozovat zařízení se soustředěnou infekcí, kafilérie, jatka, spalovny odpadů apod. výstavba obytných budov, závodů a zařízení může být povolena pouze za předpokladu, že neovlivní jakost a zdravotní nezávadnost podzemních vod.  
  5. V území ochranných pásem zařízení pro rozvod elektrické energie (vedení VVN, VN) dle zákona č. 222/1994 Sb., je zakázáno: 
  6. zřizovat stavby či umísťovat konstrukce a jiná podobná zařízení, uskladňovat hořlavé nebo výbušné látky
  7. vysazovat chmelnice a nechávat růst porosty nad výšku 3 m, 
  8. provádět činnost ohrožující venkovní vedení, spolehlivost a bezpečnost jeho provozu nebo životy, zdraví a majetek osob. 
  9. V území ochranných a bezpečnostních pásem plynárenských zařízení dle zákona č. 222/1994 Sb., lze provádět stavební činnosti a úpravy terénu pouze s předchozím souhlasem dodavatele, který odpovídá za provoz příslušného zařízení.

Článek 6
Regulace vyplývající ze zásad ochrany přírody, krajiny, nerostného bohatství a územních systémů ekologické stability

  1. Z hlediska zájmů ochrany přírody a krajiny musí být respektována ustanovení zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny. 
  2. Zvýšenou pozornost je nutno věnovat ochraně území Chráněné krajinné oblasti Jeseníky. Je nutno dodržovat ochranné podmínky v jednotlivých zónách odstupňované ochrany CHKO. 
  3. Před ničením a poškozováním se musí chránit lesy, vodní toky s doprovodnou zelení, rybníky, údolní nivy, mokřady, remízky, meze a trvalé travní porosty, stromy a keře rostoucí na pozemcích mimo pozemky určené k plnění funkcí lesa. 
  4. Významné krajinné prvky musí být chráněny před poškozováním a ničením. Nesmí dojít k ohrožení nebo oslabení jejich stabilizační funkce a nesmí být narušena jejich obnova. K zásahům, které by mohly vést k jejich poškození či zničení, nebo ohrožení či oslabení jejich ekologicko – stabilizační funkce (umísťování staveb, pozemkové úpravy, změny kultury pozemků, úpravy vodních toků a nádrží, těžba nerostů) se musí vyjádřit orgán ochrany přírody. 
  5. Rozhodnutí o umístění stavby a o využití území ve vzdálenosti do 50 m od okraje lesních pozemků, lze vydat jen se souhlasem příslušného orgánu správy lesů (§ 14 odst. 2 zákona č. 289/1995 Sb). 
  6. Vodní toky není povoleno zatrubňovat, případné úpravy sklonových poměrů je nutno provádět přírodě blízkým způsobem s použitím přírodních materiálů. 
  7. Vymezená ložiska nerostných surovin a dobývací prostory musí být respektovány. 
  8. Na pozemcích zahrnutých do územního systému ekologické stability (dále jen “ÚSES”) je zakázáno povolovat jakékoliv stavby. Vyjímečně mohou být na těchto plochách umísťovány a povolovány liniové stavby pro dopravu a technickou infrastrukturu, jejichž trasování mimo ÚSES by bylo neřešitelné nebo ekonomicky nereálné. 
  9. Na plochách ÚSES se zakazuje měnit kultury s vyšším stupněm ekologické stability na kultury s nižším stupněm ekologické stability. Dále na těchto plochách nelze provádět nepovolené pozemkové úpravy. 
  10. Při rozvoji výstavby na území města je nutno postupovat tak, aby ucelené obhospodařované pozemky byly zachovány co nejdéle pro účely zemědělské výroby a odnímat jen nejnutnější plochu ZPF. 
  11. Při záboru půdy musí být co nejméně narušovány hydrologické a odtokové poměry v území. 
  12. Při zásahu do sítě zemědělských účelových komunikací musí být zajištěn přístup ke všem obhospodařovaným pozemkům.

Článek 7
Regulace vyplývající ze zásad ochrany životního prostředí

  1. Pro zajištění čistoty ovzduší: 
  2. nesmí být povolována výstavba nových zdrojů emisí, která by měla za následek zhoršení kvality ovzduší, 
  3. musí být snižováno množství emisí ze stávajících zdrojů, 
  4. musí být snižován podíl tuhých paliv na zásobování teplem a nahrazen využitím plynu, elektrické energie, biomasy, obnovitelných zdrojů, 
  5. nepřipustit decentralizaci kotelen (odpojování od stávajících centrálních zdrojů), 
  6. v rámci výrobních zón musí být realizována výsadba izolační zeleně. 
  7. Pro zajištění ochrany čistoty vod 
  8. musí být zajištěna likvidace komunálních odpadních vod napojením souvislé zástavby na veřejnou kanalizaci s čištěním na stávající centrální ČOV v České Vsi, 
  9. u rozptýlené zástavby, kde se s vybudováním kanalizace nepočítá, bude individuální likvidace odpadních vod prováděna akumulací v nepropustných jímkách s následným vyvážením na centrální ČOV v České Vsi nebo v domovních čistírnách, 
  10. odpadní vody ze zemědělské výroby mohou být na základě povolení vodohospodářského orgánu likvidovány rozvozem na vlastní pozemky, 
  11. napojení odpadních vod ze zemědělské nebo průmyslové výroby na veřejnou kanalizaci je podmíněno splněním podmínek kanalizačního řádu, 
  12. erozní splachy v dílčích povodních musí být minimalizovány. 
  13. Pro zajištění ochrany obytné a rekreační zástavby a občanské vybavenosti před hlukem: 
  14. na základě prognózy intenzit dopravních zátěží musí být realizována navržená protihluková opatření, 
  15. výrobní provozy s nadměrnou hlučností musí být vymístěny z obytné zóny nebo musí být v rámci jejich areálů provedená taková opatření, která nadměrnému hluku zamezí. 
  16. V území navržených pásem hygienické ochrany výrobních a technických zařízení nelze povolit provoz a výstavbu staveb vyžadujících hygienickou ochranu (školských a dětských zařízení, budov sloužících k obytným, zdravotnickým, potravinářským, tělovýchovným a rekreačním účelům). 
  17. Odpad z řešeného území musí být likvidován pouze na zabezpečených skládkách, eventuálně na jiných povolených zařízeních k likvidaci odpadů.

Článek 8
Regulace vyplývající ze zásad ochrany architektonických a urbanistických hodnot území

Článek 9
Veřejně prospěšné stavby

 

  1. Za veřejně prospěšné stavby se dle § 108 odst. 3 stavebního zákona považují stavby určené pro veřejně prospěšné služby a pro veřejné technické vybavení území podporující jeho rozvoj a ochranu životního prostředí, které vymezí schvalující orgán v závazné části územně plánovací dokumentace (stavby pro zneškodňování odpadů, pro zásobování vodou, odvádění odpadních vod a jejich čištění, pro veřejnou dopravu, veřejné školství, veřejnou správu apod.). 
  2. Pro tyto stavby lze dle § 108 odst. 1 stavebního zákona vyvlastnit pozemky, stavby a práva k nim. Dále lze dle § 108 odst. 2 stavebního zákona vyvlastnit pozemky, stavby a práva k nim ve veřejném zájmu pro vytvoření hygienických, bezpečnostních a jiných ochranných pásem a chráněných území a pro zajištění podmínek jejich ochrany, pro povolení asanace města nebo jeho asanačních úprav podle schválené územně plánovací dokumentace, pro vytvoření podmínek pro nezbytný přístup k pozemku a stavbě, pro vytvoření podmínek pro umístění nebo řádný provoz zařízení státní pozorovací sítě, kterou se zjišťuje stav životního prostředí pro účely vymezené zvláštními zákony (např. zákon č. 169/1949 Sb., o vojenských újezdech, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 138/1973 Sb., zákon č. 20/1987 Sb.).

Článek 10
Závěrečná ustanovení

C.01 – Širší vztahy,

C.02 – Urbany,

C.03 - Podlažnost a navrhované plochy,

C.04 – Parter a navrhované plochy,

C.05 – Monofunkce a navrhované plochy,

C.15 – Řešení zeleně a ploch.

  1. Za směrný je nutno považovat zejména: 
  2. počet obyvatel uvažovaný v roce 2010, 
  3. počet bytů navržený k výstavbě do roku 2010, 
  4. počet bytů navržených k realizaci v jednotlivých urbanech, 
  5. postup výstavby.

Článek 11

 

  1. Tato obecně závazná vyhláška je závazná pro veškeré územně plánovací a stavební činnosti v rámci administrativně správního území města Jeseníku. 
  2. Schválený územní plán města Jeseníku je uložen v souladu s ustanovením § 19 odst. 2 vyhl.č. 131/98 Sb., o územně plánovacích podkladech a územně plánovací dokumentaci, včetně všech dodatků, na Městském úřadě v Jeseníku, odboru výstavby a životního prostředí a na Okresním úřadě v Jeseníku, referátě regionálního rozvoje. 
  3. Schválené změny závazné části územního plánu města Jeseníku budou vyhlašovány jako dodatky této obecně závazné vyhlášky. Změny budou zpracovávány, dojde-li ke změně podmínek, na základě kterých byla územně plánovací dokumentace schválena. Schvaluje je městské zastupitelstvo (§ 31 odst. 1 stavebního zákona). Jejich zpracování a projednání zajistí pořizovatel.

Článek 12

Tato obecně závazná vyhláška o vyhlášení závazných částí územního plánu města Jeseníku byla vydána městskou radou dne 2.11.1998 a nabývá účinnosti dne 1.12.1998.

Ing. Petr Košacký Vladimír Vraňovský

starosta města pověřený člen městské rady

Příloha č.1

k OZV č. 6/98

o vyhlášení závazných částí Územního plánu města Jeseníku

Seznam veřejně prospěšných staveb

Název stavby číslo výkresu

 

 

parc.č. 2414, 2416, 2392, 2390/11, 2390/1, 2390/3,

2390/9, 2390/8, 2390/7, 2390/5, 2390/6, 2390/4, 2390/2,

2373/11, 2373/12, 2373/1 k.ú. Jeseník

 

 

  1. výstavba sportovního areálu ulice Dukelská 12
  2. výstavba dětského hřiště ve Smetanových sedech 12

parc.č. 776/1 k.ú. Jeseník

 

 

  1. výstavba navrženého obchvatu Bukovic 8, 12, 16

parc.č. 224, 260, 241, 240, 242, 317, 259, 258, 323/1,

323,2, 1528, 324, 310, 1431/1, 801, 816, 817, 822, 844,

845, 913/1, 847/1, 848/1, 854, 848/2, 849/1, 849/2, 853,

852, 781, 1529, 1530/1, 1067/4, 1067/6, 1067/7 k.ú.

Bukovice

 

 

Bukovice

parc.č. 1524, 675, 674, 676, 677, 1529, 317 k.ú. Bukovice

 

 

 

parc.č. 509/5, 509/39, 509/41, 509/42, 509/48, 509/49,

490/1, 490/3, 487/1, 487/2, 487/3, 479/5, 482/1, 464/1,

2446/1, 463/8, 404, 408/1, 405, 2447, 396, 397/3, 397/1,

380, 397/2, 379, 378, 377, 376, 381/1, 2449, 365, 361,

249/1, 2520/2, 355, 287/11, 2473, 250, 251, 253, 254,

255, 258/3, 256, 258/5, 261/1, 263/2, 261/3, 2458, 258/4

k.ú. Jeseník

 

 

 grafické části

 

 

parc.č. 2508/2, 2419/1, 2238/1, 2245/1, 2390/13 k.ú.

Jeseník

 

 

parc.č. 826/9, 851/1 k.ú. Jeseník

 

 

parc.č. 851/7, 854/64, 854/47, 2468, 891/42, 932/21 k.ú.

Jeseník

 

 

parc.č. 2068/1, 2068/39, 2068/2, 2068/28 k.ú. Jeseník

 

 

 

 

 

 

  1. přeložka rejvízského mostu s  napojením na křižovatku 8, 12, 16
  2. výstavba navrženého severního obchvatu 8, 12,16
  3. úpravy a doplnění ostatní komunikační sítě dle návrhu v 8, 12, 16
  4. výstavba navržených šířkových úprav ulice Dukelská 8, 12, 16
  5. výstavba komunikace pro pěší ulice Josefa Hory-Skupova 8, 12, 16
  6. výstavba komunikace pro pěší ulice Skupova-Nerudova 8, 12, 16
  7. výstavba komunikace pro pěší BSZ+HARD 8,12
  8. výstavba komunikace pro pěší Priessnitzova ulice 16
  9. výstavba výhledové trasy silnice I/44 8,12
  10. výstavba parkoviště ulice 28. října 8, 12, 16

parc.č. 19, 21, 22, 2433/1, 2436/1 k.ú. Jeseník

14)výstavba parkoviště u kina 8, 12, 16

parc.č. 586/1, 589 k.ú. Jeseník

15)výstavba parkoviště Masarykovo nám. 8, 12, 16

parc.č. 2442, 2433/1, 2445/1 k.ú. Jeseník

16)výstavba parkoviště ulice Karla Čapka 8, 12, 16

parc.č. 754/2, 754/3, 754/4, 755, 2463 k.ú. Jeseník

17)výstavba parkoviště BSZ+HARD 8, 12, 16

parc.č. 2061/34, 2055/33, 2055/34, 2055/40, 2055/23,

2055/35, 2055/36 k.ú. Jeseník

18)výstavba parkoviště u Moravolenu Jeseník a.s. 8, 12, 16

parc.č. 482/1 k.ú. Jeseník

19)výstavba parkoviště Školní ulice 8, 12, 16

parc.č. 389, 393, 397/3 k.ú. Jeseník

20)výstavba ostatních parkovacích ploch dle návrhu v  8, 12, 16

grafické části

21)výstavba vodovodních řádů v  navrženém rozsahu dle 10, 16

grafických příloh

22)rozšíření vodovodních řádů pro novou zástavbu (není

obsaženo v grafické části)

23)výstavba kanalizačních stok v  navrženém rozsahu dle 9, 16

grafických příloh

24)rozšíření kanalizačních stok pro novou zástavbu (není

obsaženo v grafické části)

25)výstavba distribučních trafostanic, včetně rozšíření 6, 16

kabelové a venkovní sítě 22 kV, včetně přeložek vedení

VN dle návrhu v grafické části

26)rekonstrukce sítě NN 6, 16

27)rozšíření sítě NN pro novou zástavbu (není obsaženo v

 grafické části)

28)rozšíření středotlaké a nízkotlaké plynovodní sítě v  11, 16

navrženém rozsahu dle návrhu v grafické části

29)rozšíření středotlaké a nízkotlaké plynovodní sítě pro

novou zástavbu (není obsaženo v grafické části)

30)rozšíření účastnických telefonních rozvodů pro novou

zástavbu (není obsaženo v grafické části)

Opatřeními ve veřejném zájmu jsou:

 

 

 

 

 

 

 

 

  • ochrana stávajících prvků ÚSES
  • realizace nově navržených prvků ÚSES
  • úpravy stávajících parků a ploch veřejně přístupné zeleně
  • ochrana, údržba a úprava vodních toků

 

  • Za směrný je nutno považovat obsah výkresů

  

  • Z hlediska zájmů státní památkové péče je nutno dodržovat ustanovení daná zákonem č. 20/1987 Sb., o státní památkové péči.

  • Musí být chráněny a respektovány všechny nemovité kulturní památky uvedené v seznamu nemovitých kulturních památek. Chráněny musí být také památky místního významu.

  • Musí být respektováno ochranné pásmo nemovité kulturní památky “Vodní tvrz”.

  • Z hlediska zájmů lázeňského místa s lázeňským statutem je nutno dodržovat ustanovení daná zákonem č. 20/1966, o péči o zdraví lidu, ve znění pozdějších předpisů, a vyhl. 26/1972 Sb., o ochraně a rozvoji přírodních léčebných lázní a přírodních léčivých zdrojů.

  • Musí být respektován “Statut lázeňského místa Jeseník”.

  • Jakákoliv stavební činnost ve vnitřním lázeňském území lázeňského místa Jeseník musí být předem projednána s Ministerstvem zdravotnictví ČR, Českým inspektorátem lázní a zřídel Praha.

  • Střešní krytina – břidlice, keramika, beton, plech, eternit – platí pro celé administrativně správní území.

  • Barva střešní krytiny – šedá, modrošedá, černá či červená – platí pro celé administrativně správní území.